Veranstaltungen

Expositie

Veranstaltungen

Tentoonstelling

from
20 May 2022
zu
25 Sep 2022
Kunst van Liesbeth Kamp bij het keramiekmuseum
Carolyn Genders vaas kunst

Kunstenaars kiezen kleur

Ruimte voor alle kleuren in expositie “Colour” in Keramiekmuseum Tegelen,
te zien van 20 mei tot en met 25 september.

Hoe saai en somber zou de wereld zijn zonder kleur? Kleuren brengen levendigheid. Welke, veel of weinig? Een beetje of juist heel uitbundig? Het maakt niet uit! Elke variant is mooi! Samen zorgen ze voor een spannend spectrum van nuances, waarin een plekje is voor elke tint.
De expositie Colour is een ode aan alle kleuren op aarde en van de regenboog. 
Gerenommeerde kunstenaars, uit binnen en buitenland, kiezen elk op unieke wijze hun kleur.

Peter Beard

Talloze blauwtinten verwerkt in geraffineerde patronen zijn kenmerkend voor het werk van de Engelse kunstenaar Peter Beard. Hij heeft een batiktechniek ontwikkeld voor keramiek. Hierbij werkt hij met meerdere lagen glazuur over elkaar en maakt daartussen prachtige tekeningen met was die dan plaatselijk het onderliggende glazuur weer tevoorschijn laten komen. Resultaat zijn intrigerende en organische patronen in alle mogelijke kleuren blauw. Van het lichte frisse blauw op een heldere winterse dag tot typisch tropisch azuurblauw of een diep korenbloemblauw.

Wouter Dam

Intens blauw is ook te vinden in het werk van Wouter Dam. Zijn huiden zijn niet grillig zoals bij Peter Beard, maar egaal en zacht. Deze bekende Nederlandse keramist kiest telkens voor één kleur en spuit deze in de vorm van sinter engobe, een matblijvend kleilaagje, op zijn werk. De sinter engobe zorgt voor prachtige fluweelachtige huiden.

Maria Woydat

Mooi mat en monochroom is ook het werk van Maria Woydat (GB). Hoewel niet helemaal  monochroom. Maria geeft elke vorm, óf zijde van een vorm één kleur, maar vervolgens gaat ze de verschillend getinte objecten ordenen en rangschikken. Ze speelt ermee, zoals je de kleuren in een kleurdoos kunt rangschikken. Ze zoekt als een styliste met kleurkaartjes naar kleurgroepen. Het resultaat zijn mooie ingetogen installaties. 

Dorothee Wenz

Ook zorgvuldig samengesteld zijn de objecten van de Duitse Dorothee Wenz. Zij bouwt haar vormen op met talloze laagjes ingekleurd porselein. Van veraf versmelten deze tot een zachtere pasteltint. Van dichtbij bestaan ze uit vele felle en vrolijke kleuren.

Jean-Paul Landreau

Vrolijk en uitbundig is ook het werk van de uit Frankrijk afkomstige Jean-Paul Landreau. Hij voorziet zijn werk van kleurrijke en levendige patronen. Deze maakt hij met penseelstreken en met talloze bonte stipjes, deze laatste zorgvuldig aangebracht met een ringeloor. 

Anna Heike Grüneke, Christine Duncombe-Thüring en Carolyn Genders

Dynamische penseelstreken in combinatie met een uitbundig kleurenpalet zijn ook te vinden in het werk van Anna Heike Grüneke (DE), Christine Duncombe-Thüring (DE) en Carolyn Genders (GB). Waarbij Carolyn Genders een combinatie van schilderen, polijsten en wegkrassen toepast. Een techniek die herinnert aan werken met vetkrijtjes op de basisschool.

Liesbeth Kamp

Minder intuïtief, maar minstens net zo mooi is het werk van Liesbeth Kamp (NL). Haar abstracte vormen hebben aan de buiten- en binnenzijde verschillende kleuren en patronen. Hierdoor ontstaat een fascinerend dialoog tussen binnen- en buitenruimte. De organische patronen en de bolle vormen doen ook denken aan vruchten.

Marjan Voogd

Organisch is ook het werk van Marjan de Voogd (NL). In haar werk zijn prachtige porseleinen sculpturale bloemen vertegenwoordigd. Daarnaast maakt ze met de complexe nerikomi techniek porseleinen platen en objecten, opgebouwd uit organische patronen. Hierin zijn bloemen, grillige berglandschappen en woeste golven te ontdekken.

Jan Kamphuis

Bloemenprachten zijn ook te vinden in het werk van Jan Kamphuis. Hij voorziet zijn werk van uitbundige bloemendecors met de complexe omgekeerde glasschilder methode. Het is een soort ‘blinde’ techniek. Begonnen wordt met de hoogst liggende lijnen en dan ‘terug’ werk naar de achtergrond die er als laatste overheen gezet wordt. Dan wordt de nog vlakke kleiplak met afbeelding van de glasplaat gehaald en wordt de afbeelding pas zichtbaar. Tot slot vormt hij zijn objecten van de gedecoreerde platen.  

Opening vrijdag 20 mei, 16u.
Te zien van 20 mei tot en met 25 september

Exposanten

Peter Beard (GB); Wouter Dam (NL); Christine Duncombe-Thüring (DE); Carolyn Genders (GB);  Anna Heike Grüneke (DE);  Liesbeth Kamp (NL), Jan Kamphuis (NL); Jean-Paul Landreau (FA); Marjan de Voogd (NL); Maria Woydat (GB), Dorothee Wenz (DE)

Onderstaande kunstenaars komen persoonlijk hun werk toelichten:
Liesbeth Kamp; 12 juni, 14u
Jan Kamphuis, 11 september, 14u
Carolyn Genders; 25 september, 14u
Marjan de Voogd; 6,7 en 27 augustus (workshop)

Kosten evenement
7,50

Wenn

Eerste datum evenement
20 May 2022
Laatste datum evenement
25 Sep 2022

Openingstijden
Day Time slot Comment
Sonntag: 11:00 - 17:00
Dienstag: 11:00 - 17:00
Mittwoch: 11:00 - 17:00
Donnerstag: 11:00 - 17:00
Freitag: 11:00 - 17:00
Samstag: 11:00 - 17:00

Kontakt und standort

Tiendschuur
Kasteellaan 8
5932 AG
Tegelen