Tentoonstelling: Schoonheid van het alledaagse

Von
02 Mär 2024
bis
04 Aug 2024
Veranstaltungen

Tentoonstelling

Ontdek de betoverende wereld van de Venlose fotograaf Machteld Schoep (1962 – 2019) in de allereerste museale solopresentatie van haar werk, genaamd "Schoonheid". Stap binnen in het museum van Bommel van Dam en laat je verrassen door meer dan 75 foto's die het buitengewone talent en unieke perspectief van deze bijzondere kunstenaar belichten.

Machteld Schoep

Machteld Schoep, geboren en getogen in Venlo, wist als geen ander de schoonheid van het alledaagse vast te leggen. Met een scherp gevoel voor humor en oog voor detail, bracht zij met haar foto's een unieke kijk op de wereld om ons heen tot leven. Van indrukwekkende architecturale projecten tot intieme portretten, elke foto ademt haar unieke stijl en onmiskenbare talent.

Als pionier in de kunstwereld bracht Machteld Schoep haar volwassen leven door in Rotterdam en later in Schiedam. Hoewel ze haar carrière begon op de kunstacademie, ontdekte ze al snel haar ware passie in de fotografie. Door haar werk bij Mecanoo Architecten kreeg ze de kans om haar talent verder te ontwikkelen, waarbij ze de menselijke aanwezigheid in architecturale contexten benadrukte, iets wat destijds ongebruikelijk was. Haar leven eindigde te vroeg in 2019, maar haar nalatenschap leeft voort in haar prachtige beelden.

In elke foto van Machteld Schoep schuilt een diep respect voor de alledaagse schoonheid. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eenvoud, wist ze de schoonheid te vinden in het schijnbaar gewone. Haar werk nodigt uit tot contemplatie en laat zien dat ware schoonheid overal om ons heen te vinden is, als we er maar voor openstaan.

Talentontwikkeling:

Museum van Bommel van Dam vindt het belangrijk om startende kunstenaars een podium te bieden. Voor de presentatie Schoonheid vroeg het museum daarom kunstenaar Rosa Vrij (1994) te reageren op het werk van Machteld Schoep. Vrij reisde in 2023 door de provincie Limburg voor haar project HUIS III, een oefening in mindfulness en een poging te ontdekken wat een huis tot een thuis maakt. De afgelopen periode heeft de kunstenaar zich beziggehouden met de vraag of een ruimte herinneringen kan huisvesten. In de foto’s van Machteld Schoep zag ze voorwerpen en tekens waarin de menselijke handeling nog zichtbaar is. Deze voorwerpen verzamelde ze en vormen de basis voor een nieuw videowerk. Hierin reflecteert Vrij op de ruimte als verlengstuk van onszelf, waarin herinneringen worden opgeslagen en vergeten. Haar deelname aan dit project is mede mogelijk gemaakt door en in samenwerking met euregionale partner Borderland Residencies.

Deze tentoonstelling is een viering van creativiteit, talent en de alledaagse wonderen die ons omringen. Toegang is gratis, dus mis het niet!

Beeldcredits: © Machteld Schoep

Kosten evenement
Gratis

Praktische Information

Tentoonstelling: Schoonheid van het alledaagse

Museum van Bommel van Dam
Keulsepoort
1
5911 BX
Venlo
Öffnungszeiten
Day Time slot Comment
Sonntag: 11:00 - 17:00
Montag: Geschlossen
Dienstag: 11:00 - 17:00
Mittwoch: 11:00 - 17:00
Donnerstag: 11:00 - 17:00
Freitag: 11:00 - 17:00
Samstag: 11:00 - 17:00

Bekijk voor de actuele openingstijden de website