Kasteel Montfort

Kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwen lang een van de grootste kastelen van Nederland!
Genieten van een kasteel en zijn landschap
Kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwenlang een van de grootste kastelen van Nederland. Hieraan herinnert een indrukwekkende kasteelruine, waarvan in de afgelopen jaren twee hoektorens en meerdere grote kelderruimten zijn gerestaureerd. Hierin is een bezoekerscentrum over de interessante geschiedenis van dit kasteel, zijn bewoners en het omliggend landschap ingericht.  

Laat je als bezoeker verrassen door het boeiende verleden van deze streek. Daal af in de sfeervolle oostelijke kelders uit de veertiende eeuw, griezel in de gevangeniskerker in de Witte Toren. Geniet van het uitzicht vanaf kasteeltorens of het kasteelterras en ontdek wandelend vanaf Kasteel Montfort de prachtige domeingoederen Rozendaal, Schrevenhof en Reigersbroek. Een bezoek aan Kasteel Montfort is ook uitstekend te combineren met een wandeling door de kasteeltuin, opnieuw aangelegd in classicistische stijl.

750 jaar in vogelvlucht
Kasteel Montfort werd rond 1260 gebouwd door Hendrik van Gelre, prins-bisschop van Luik en eerste heer van Montfort. Na zijn gewelddadige dood in 1285 werd de heerlijkheid Montfort onderdeel van het graafschap, later hertogdom Gelre. Onder hertog Reinoud II van Gelre (1326-1343) groeide het belang van dit kasteel. Dit stelde hogere eisen aan de woonfunctie, wat leidde tot een omvangrijke verbouwing in 1342-1343. Tot het eind van de vijftiende eeuw deed Montfort nog regelmatig dienst als residentie van de landsheer. Verder woonde hier de drossaard, die met zevenentwintig man personeel voor de verdediging en het bestuur van het ambt Montfort zorgde, een bestuursdistrict van het Overkwartier van Gelre.

Vanwege de opkomst van het kanon werd Kasteel Montfort in 1535-1536 uitgebreid met vestingwerken. Tot na de Tachtigjarige Oorlog vervulde het vervolgens nog een militaire rol. In 1685-1686 werden de vestingwerken gesloopt en de grachten gedempt. De resterende gebouwen bleven ambtswoning voor de drossaard, die aan de zuidzijde van de Huysdijk een groot symmetrisch tuinencomplex liet aanleggen.

Rond 1780 volgde ook de sloop van het woonkasteel, waarna een ruine overbleef. Rond 1850 bouwde een Roermondse papierfabrikant op de noordoosthoek hiervan een achthoekig bakstenen buitenverblijf. Dit Jachtslot in in 2005-2006 gerestaureerd. In 2011 is vervolgens een groot middeleeuws keldercomplex ontdekt, dat in 2015-2017 door de Stichting Kasteel Montfort is gerestaureerd en toegankelijk gemaakt voor publiek.

Contact and location

Kasteel Montfort
Huysdijk 4
6065 AX
MONTFORT
Ook op deze locatie