Asperges met op de achtergrond een opkomende zon

Asperges:het Witte Goud

Limburg, Land van Asperges

Asperge is een bijzonder streekproduct, waar Limburg terecht trots op  is. Deze bijzondere groente wordt ook wel 'Koningin der Groente', 'het Witte Goud' en 'Parel van het Land'  genoemd. Asperges zijn niet alleen lekker, ze zijn ook supergezond en caloriearm.

Points d'amour

Deze smakelijke groente zit boordevol vitaminen en mineralen. Vanwege haar opwekkende eigenschappen werden de blanke stengels aan het Franse hof ook wel Points d’amour genoemd...

Aspergeweekend of -midweek in Limburg

Weekendje of midweek weg? Ervaar de rust en ruimte dit voorjaar in het mooie Limburg. De asperge, het heerlijke witte goud, dat weer de kop opsteekt, ontdek je zelf op de fiets, te voet of met de auto. Door het  Limburgs landschap zie je overal de aspergebedden liggen en staan de fruitbomen al,  bijna, in bloei. Beleef je eigen asperge arrangement.

asperges

Aspergediner bestellen

Asperges eten in Noord- en Midden-Limburg kan van begin april tot en met 24 juni, de naamdag van St.-Jan. Deze typisch Limburgse lekkernij wordt door veel restaurants in het seizoen geserveerd. Bekijk hier het aanbod van alle horecagelegenheden waar in Limburg je terecht kunt (uiteraard ook als je niet van asperges houdt!).  Vanwege de corona-crisis zijn er vervangende horeca-initiatieven ontstaan. Zo zijn er veel restaurants met een afhaal- en bezorgservice om de klanten toch te kunnen helpen. Zie ons overzicht voor restaurants in Limburg en bestel het witte goud, of geniet lekker op het terras natuurlijk!

kistje asperges

Aspergeroutes

Er zijn diverse aspergeroutes uitgezet in het Limburgse. Heerlijk uitwaaien in het lentezonnetje op de fiets langs de Limburgse aspergevelden. Deze herken je aan het aparte streeppatroon van opgehoogde aarde. Voordat de stengel de oppervlakte bereikt, wordt deze geoogst. Er zijn routes van diverse lengte. In het seizoen van april tot eind juni kun je op diverse plekken langs de route asperges kopen om er thuis heerlijk van te genieten. Noord- en Midden-Limburg, je proeft het pas als je er bent!

Verkooppunt asperges Rothenbach

Asperge  groepsuitje

In het seizoen serveren de meeste restaurants in Limburg hun eigen variëteit van de asperge.  Ook zijn er culinaire asperge groepsuitjes en evenementen die je coronaproof met je eigen bubbel kunt ondernemen. Zoals een bezoek aan een aspergeboerderij of een rondleiding bij een wijngaard die heerlijke aspergewijn produceert. 

asperges culinair genieten

Aspergeboerderijwinkels en verkooppunten

Liever zelf aan de slag met het witte goud? Bij de boerderijwinkels of langs de aspergeroutes zijn verkooppunten waar je het witte goud verser dan vers kunt kopen.  NB! Verse asperges zijn alleen te koop tijdens het korte aspergeseizoen van april tot eind juni. 

Bereiden en recepten asperges 

Bij de bereiding van asperges is goed schillen belangrijk. Met een speciaal aspergemesje of een gewone dunschiller. Je kunt de asperges enkele dagen bewaren op een koele plek, gewikkeld in een natte theedoek. 

Asperges worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt. Traditioneel worden asperges geserveerd met gekookte ham, gekookte eitjes en gesmolten, geklaarde roomboter. Maar er zijn meer recepten denkbaar. Heerlijk in combinatie met een lekkere witte wijn, bijvoorbeeld van Wijngaard de Deelgaarderberg.  

Asperges Traditioneel