Leeg ruim met zangeres Pien Smeets en schipper Bart Verkade - Dat wat blijft - Museum W

DAT WAT BLIJFTin Museum W

Varende tentoonstelling DAT WAT BLIJFT

Zaterdag 25 juni gaat in Weert DAT WAT BLIJFT van start, een varende tentoonstelling op het binnenvaartschip Oostenwind. DAT WAT BLIJFT is een groeiend kunstproject dat door bewoners van verschillende plaatsen langs het kanaal mede wordt vormgegeven. Tijdens het project verzamelt beeldend kunstenaar Monique Broekman bijzondere en persoonlijke verhalen en objecten over het kanaal. Door haar ogen krijgen deze een nieuwe betekenis. DAT WAT BLIJFT meert af ter hoogte van de Mouttoren (Werthaboulevard). 

Een varende expositie op een binnenvaartschip

Het multidisciplinaire project DAT WAT BLIJFT van beeldend kunstenaar Monique Broekman en co-curator Alexandra van Dongen loopt al enkele jaren en 'zakt' de gehele Zuid-Willemsvaart af van Den Bosch naar eindpunt Luik. Monique Broekman woont zelf aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch. Het kanaal en zijn schat aan grote en kleine verhalen maakten haar nieuwsgierig. Zo zeer zelfs dat ze het tot het onderwerp van een kunstproject maakt. Zij ging op zoek bij haar ‘kanaalburen’ naar verhalen over het kanaal die ze vervolgens in korte documentairefilms, schilderijen en objecten tot leven laat komen. Zo wordt samen gebouwd aan een nieuwe, veel persoonlijkere geschiedenis van het 122 km lange kanaal, dat dit jaar 200 jaar bestaat.
De installatie in het schip wordt telkens aangepast naar gelang de inbreng van de participanten; het is een ‘work in progress’. DAT WAT BLIJFT groeit steeds verder met iedere stad die aangedaan wordt. In het ruim zijn een keur aan verhalen en objecten te bekijken, niet alleen van de stad waar het schip ligt, maar ook van de andere deelnemende steden. Te zien zijn korte filmportretten, objecten, schilderijen, foto’s, borduur-werken en gedichten. Er klinkt een geluidswerk van Angela de Weijer; zij componeerde een ode aan de gravers van het kanaal. Bijzondere onderwaterbeelden laten een onbekend aspect van het kanaal zien.

DAT WAT BLIJFT wordt geopend door wethouder Wendy van Eijk op vrijdag 24 juni om 19 uur. Tijdens de opening vinden er diverse activiteiten plaats op en rond het schip. 

DAT WAT BLIJFT in Weert 25 juni t/m 3 juli

DAT WAT BLIJFT is gratis te bezoeken van zaterdag 25 juni t/m zondag 3 juli (maandag 27 juni gesloten). Dagelijks tussen 11.00 en 17.00 u. In de periode dat DAT WAT BLIJFT aanmeert in Weert, worden er verschillende activiteiten op het schip georganiseerd. Ook deze zijn gratis te bezoeken. Zoals een Urban Danceperformance op het dek (26 juni), een kanaallezing in het ruim (29 juni) en een Meet & Greet met de schipper die vertelt over de geheimen van het schip en de binnenvaart (3 juli). Men kan zich aanmelden voor de activiteiten via de website
DAT WAT BLIJFT neemt eveneens deel aan Cultureel Lint op zondag 26 juni.