De jurken van de Vergeten Prinsessen in het Limburgs Museum (foto: Levin de Boer)

De Vergeten Prinsessen van Thorn

Limburg heeft altijd een grote aantrekkingskracht op edellieden gehad. In de achttiende eeuw vonden ongehuwde, hoog adellijke dochters van Europese vorsten een exclusief toevluchtsoord in het Stift in Thorn. In deze ministaat met een zelfgekozen vorstin-abdis werden de jongedames klaargestoomd voor een huwelijk met een man van stand. Zij leerden zich uitdrukken in het Frans, kregen zanglessen en organiseerden dansfeesten. Hun zijden japonnen waren naar de laatste mode uit Parijs en ze aten exquise gerechten met zilveren bestek. De Franse Revolutie maakt een einde aan dit vorstendom. Maar nog steeds geeft een bezoek aan de weelderige Abdijkerk in Thorn een inkijkje in de rijkdom van die tijd. 

De vergeten prinsessen van Thorn

Voor wie een indruk wil krijgen van de levensstijl van deze Stiftdames, presenteert het Limburgs Museum in Venlo vanaf zondag 3 oktober de tentoonstelling ‘De vergeten prinsessen van Thorn’. Deze geeft een uniek inkijkje in het leven van de Europese adel in de achttiende eeuw. Daarnaast doorbreekt het Limburgs Museum met deze tentoonstelling de historische onzichtbaarheid van de vrouw met een eigen mening. Ster van de tentoonstelling is prinses Cunegonda van Saksen (1740-1826). Deze vorstin-abdis was een slimme, krachtige vrouw die zich op een politieke manier manifesteerde.

Prinses Cunegonda

Voormalig vorstendom Thorn

De gotische Abdijkerk torent al eeuwenlang hoog boven de pittoreske witte huisjes van Thorn uit. De kerk is één van de laatste getuige van het mini-vorstendom waar 33 abdis-vorstinnen ruim 800 jaar de scepter hebben gezwaaid. Het staatje had een eigen rechtspraak en sloeg zelfs een eigen munt. Met de komst van de Fransen in 1794 kwam aan het vorstendom een einde. Vanwege de nog altijd wit beschilderde huizen staat Thorn tegenwoordig bekend als 'het Witte Stadje' en vind je er nog veel overblijfselen uit de tijd dat Thorn een vorstendom was.

De Abdijkerk van Thorn

VVV-wandeling: Machtige Vrouwen van Thorn

Thorn een feministisch bolwerk? Meer dan 800 jaar was Thorn een zelfstandige ministaat waar stiftdames onder leiding van een vorstin-abdis de scepter zwaaiden. Tijdens de wandeling 'Machtige Vrouwen van Thorn' vertelt de VVV-gids je alles over de bijzondere geschiedenis van het witte stadje Thorn en haar adellijke dames. Wil je deze VVV-wandeling met een groep doen of in combinatie met toegang tot de tentoonstelling' de Vergeten Prinsessen van Thorn' in het Limburgs Museum? Dan kan in onderling overleg afgeweken worden van de vaste datums. 

Vrouwen wandelend op de markt in Thorn

Headerfoto: Levin den Boer voor het Limburgs Museum