Evenementen

Tentoonstelling

Evenementen

Expositie

van
03 mei 2022
t/m
30 okt 2022
Forever Endeavour tentoonstelling
Forever Endeavour tentoonstelling
Forever Endeavour tentoonstelling
Forever Endeavour tentoonstelling

Forever Endeavour - Job Smeets & Studio Job

FOREVER ENDEAVOUR van de internationaal befaamde kunstenaar/ontwerper Job Smeets is de openingsexpositie van het vernieuwde Museum W. Hedendaags design op het grensvlak van kunst en design, spannend en verhalend, humoristisch met een duister kantje, robuust en veelvormig: dat typeert in het kort het werk van Job Smeets, de man achter Studio Job. 

Job Smeets groeide op in Weert en elementen van zijn werk spiegelen Weerter invloeden, zoals het carnaval, de kermis, de kerk en de plaatselijke zilversmid. Stap in in de eigenzinnige wereld van Job Smeets en ontdek zijn iconische designobjecten, zijn roots en inspiratiebronnen.

Onverwachte enscenering

FOREVER ENDEAVOUR is een allesbehalve ‘klassieke’ designtentoonstelling. Honderden Studio Job werkschetsen vormen de basis. Enerzijds dienen ze als ‘behang’ in de expositieruimten, tegelijkertijd echter, geven ze een prachtig inzicht in het werkproces van Job Smeets en zijn atelier. Van krabbel tot doorontwikkelde details op maat, in zwart-witte lijnvoering of gedetailleerd in kleur uitgewerkt.
2D gaat vervolgens een relatie aan met 3D door de vele unieke stukken van Studio Job die in de tentoonstelling zijn opgenomen, waaronder Love Boat, Chess, Piece for Peace, Robber Baron Safe. Stuk voor stuk kunstwerken die exemplarisch zijn voor de zorgvuldig onderzoekende en artistiek verrassende aanpak van Studio Job.

Smeets koos uit het depot van Museum W enkele stukken die zijn speciale band met Weert symboliseren, waaronder de werkmantel van edelsmid Eloy Werz (eigenaar van Kunstwerkplaatsen Esser-Werz). Job Smeets kwam in zijn jeugd regelmatig in de werkplaats van Werz over de vloer.

Niet alleen het oog, maar ook het oor wordt geprikkeld; in de expositieruimten wordt speciaal door Job Smeets geselecteerde muziek afgespeeld.

Het resultaat is een zeer persoonlijke tentoonstelling die je ondergaat als een totaalervaring. Een onverwacht eclectische enscenering op het eerste gezicht wellicht, maar alles is naadloos en vanzelfsprekend met elkaar verbonden. De diverse ruimten weerspiegelen immers de mix aan invloeden die Smeets onderging in zijn leven. Van zijn ‘hometown’ Weert tot wereldsteden als Parijs, Antwerpen, New York en Milaan. Invloeden die in deze expositie voor het eerst op deze unieke wijze samenkomen en die tezamen de persoon en kunstenaar Job Smeets vormen. 

FOREVER ENDEAVOUR is de eerste tentoonstelling in Nederland van Studio Job/Job Smeets sinds zijn expositie in het Groninger Museum in 2010.

Publieksprogramma

  • Bezoekers kunnen gebruik maken van een izi-Travel-audiotour. 
    De tour bevat zowel gesproken als tekstuele informatie en kan alleen met een te downloaden app gebruikt worden op de eigen smartphone.
  • In de tentoonstelling zijn een groot aantal objecten geplaatst. Deze inrichting brengt met zich mee dat slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd in de zalen kunnen verblijven.
  • Vanwege de kwetsbaarheid van de tapijten in de expositie, zijn bezoekers verplicht om door het museum aangereikte overschoentjes over hun schoenen te dragen.
  •  

Lees meer over de activiteiten in het museum op de website van Museum W.

Foto's: Arjen Schmitz

Kosten evenement
Entreeprijzen voor volwassenen zijn €8,- p.p. Voor Studenten, CJP en groepen vanaf 10 personen €6,-. Vereniging Rembrandt, ICOM, jongeren t/m 18 jaar en eigenaren van een Museumkaart mogen gratis naar binnen.

Wanneer

Eerste datum evenement
03 mei 2022
Laatste datum evenement
30 okt 2022

Contact en locatie

Museum W
Meikoel 2
6001 EE
Weert