Evenementen

Expositie

van
05 mei 2022
t/m
31 okt 2022

Geboorte van Nederland 1572: Roermond, het andere verhaal.

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat in 1572 de Nederlandse opstand onder leiding van stadhouder Willem van Oranje begon in Brielle. De eerste stad, die door de protestanten werd ingenomen. In de nationale geschiedschrijving wordt dit verhaal verteld als de Geboorte van Nederland, maar niet overal kan gesproken worden van een ‘vaderlands’ gedachtengoed. De opstand leidde tot een strijd waarin burgers, steden en gewesten niet alleen tegenover de Spaanse vorst, maar mensen kwamen ook in Roermond tegenover elkaar staan qua religie. Willem van Oranje viel de stad Roermond binnen en 25 mensen werden vermoord, waaronder 13 Kartuizers in de Caroluskapel.

Kortom, er was sprake van een langdurige burgeroorlog, waarbij in onze contreien veel krijgsgeweld was, vanwege de troepenverplaatsingen van Staatse en/of Spaanse legers. De oorlogsvoering was bruut en om zowel de Staatse als de Spaanse legers te kunnen financieren, werden hele dorpen en steden geplunderd en zelfs in brand gestoken.

Vier waarden:

Inmiddels is het 450 jaar geleden dat de gebeurtenissen in 1572 plaatsvonden, maar dezelfde waarden die toen werden bevochten, spelen nog steeds een rol in de huidige maatschappij:

-       Vrijheid

-       Verdraagzaamheid

-       Verscheidenheid

-       Verbondenheid

Vrijheid: gedurende de Tweede Wereldoorlog werd hard gevochten om vrijheid en na een lange oorlog werd Roermond in maart september 1945 bevrijd. Verdraagzaamheid: het vreedzaam samenleven en elkaars religie respecteren was een moeizaam leerproces en heeft honderden jaren geduurd. Verscheidenheid is met de nieuwkomers na de Tweede Wereldoorlog enorm gegroeid en wij willen zorgen voor een inclusieve samenleving, waarin een ieder als gelijke behandeld wordt, ongeacht religie, afkomst en/of geaardheid. Verbondenheid met Nederland is voor de Roermondenaar en/of Limburger een vrij recent gevoel. Pas na de Eerste Wereldoorlog, 1918, spraken Limburgers zich openlijk uit voor verbondenheid met Nederland en het Koningshuis.

Met deze tentoonstelling wordt er geprobeerd een brug te slaan tussen 1572 en het heden, opdat we de vier waarden 450 jaar gestalte kunnen geven, want deze waarden zijn en waren nooit vanzelfsprekend, maar zijn de moeite waard om voor te strijden!

Kosten evenement
Gratis

Contact en locatie

Caroluskapel
Swalmerstraat 100
6041 CZ
Roermond

Wanneer

Eerste datum evenement
05 mei 2022
Laatste datum evenement
31 okt 2022

Openingstijden
Dag Time slot Reactie
zondag: 14:00 - 17:00
woensdag: 14:00 - 17:00
donderdag: 14:00 - 17:00
vrijdag: 14:00 - 17:00
zaterdag: 14:00 - 17:00

In het voorportaal van de Caroluskapel is deze expo te zien.