Jaarlijkse Herdenking Bevrijding Thorn

Wanneer
Evenementen

Overig type evenement

Militairen van het Bataljon Bevrijding – 5 Linie uit België herdenken op 21 september 2023 samen met de inwoners van Thorn de bevrijding van het witte stadje in 1944. Het bataljon is de opvolger van de Brigade Piron, de Belgische eenheid die in september 1944 bij Thorn de grens over trok en de Duitse bezetters verjoeg. 

Jaarlijks wordt deze belangrijke gebeurtenis in Thorn herdacht. Herdenken is van groot belang, vindt de Stichting Herdenking Bevrijding Thorn die de ceremonie samen met de Belgische militairen organiseert. 

De jeugd van Thorn speelt bij die herdenking een belangrijke rol. Leerlingen van groep 7 van basisschool De Koningsspil krijgen tijdens de herdenking het onderhoud van het monument aan de Kerkberg overgedragen. Het monument herdenkt de gevallen Belgische militairen. 

De herdenking van de bevrijding start om 14.30 uur bij het monument op de Beekstraat met het leggen van kransen. Aansluitend begeven de aanwezigen zich naar het monument op de Kerkberg waar korte toespraken worden gehouden en kransen worden gelegd. Na het spelen van de Last Post wordt het onderhoud overgedragen aan de kinderen van groep 7. De kinderen zullen daar ook enkele woorden spreken over oorlog en vrede. 

Rond 15.30 uur worden bij het monument van de burgerslachtoffers op de Wijngaard enkele toespraken gehouden en worden er door de families van de burgerslachtoffers kransen gelegd. 

Op alle locaties verzorgen muzikanten van de Koninklijke Harmonie van Thorn de muziek.

 

Kosten evenement
Gratis

Praktische informatie

Jaarlijkse Herdenking Bevrijding Thorn

Stichting Herdenking Bevrijding Thorn
Wijngaard
6017 AG
Thorn
van -