Evenementen

Tentoonstelling

Evenementen

Muziek

van
24 apr 2022
t/m
10 jul 2022
Colors of music poster
Color of music Ruud Snijders
Colors of music artiest Dirk Hakze
colors of music artiest Dirk Hakze

Kunstproject 'The Colors of Music'

Kasteel Montfort staat dit voorjaar in het teken van kunst. Van 24 april t/m 10 juli 2022 vindt namelijk bij het kasteel het land-artproject Colors of Music plaats. Hierbij schildert kunstenaar Dirk Hakze, geïnspireerd door klassieke muziek, in de openlucht 36 schilderijen, die samen een panorama vormen. Dit succesvolle project, met eerdere edities op o.a. Terschelling, Ameland en in Noordwijk, Arnhem en Amsterdam, vindt voor het eerst in Limburg plaats. 

Panorama

Op 36 panelen, die in een cirkelvormige opstelling op het grasveld naast het kasteel staan, ontstaat van 24 april tot 10 juli een panorama in 3D effect. Met Colors of Music weet de kunstenaar om klassieke muziek in de schilderkunst te integreren. Vanuit de binnenkant van de cirkel gezien vormen de schilderen een visueel geheel, terwijl de buitenkant uitnodigt om naar binnen te lopen. Belangstellenden kunnen het wordingsproces gedurende elf weken van nabij meemaken en de kunstenaar volgen in zijn schilderkunstige bewegingen. De muziek waarop Hakze schildert, is via koptelefoons te beluisteren. Het geluidsniveau daarvan staat zo afgesteld, dat ook de omgevingsgeluiden hoorbaar blijven.

Finlandia

Voor het project bij kasteel Montfort heeft Dirk Hakze gekozen voor het symfonisch gedicht Finlandia van de Finse componist Jean Sibelius. Hij componeerde dit stuk in 1899, als zelfverzekerd Fins antwoord op Russische dreiging. Daarmee is Finlandia een zeer actueel muziekwerk, nu een ander buurland van Rusland te maken heeft met agressie. Naast deze muziek laat Hakze zich ook inspireren door het landschap rond kasteel Montfort. 

Visuele vertaling

In eerste aanzet worden op de witte panelen in lichte tinten landschappelijke lijnen uitgezet, die uit het ritme van de muziek voortkomen. Deze expressieve beschildering functioneert als drager voor de visuele vertaling van de muziek. De hoogte van de horizon geeft niet alleen het volume van het orkest aan, maar laat ook de getijden van de zee en de bewegingen van de lucht in elkaar overvloeien. Daarnaast zullen in de totstandkoming van het panorama ook de omgevingsgeluiden een rol spelen. 

Zelfstandige Kunstwerken

Het panorama Colors of Music is weliswaar een visuele eenheid, maar de schilderijen kunnen ook als zelfstandige kunstwerken worden gezien en zijn als zodanig te koop. De schilderijen worden gemaakt met acrylverf en hebben afmetingen van 122x122 en 100x122 centimeter. Nadat het project is beëindigd worden ze bij de kopers bezorgd.

Foto 2 Ruud Snijders

Kosten evenement
Gratis

Contact en locatie

Kasteel Montfort
Huysdijk 4
6065 AX
Montfort

Wanneer

Eerste datum evenement
24 apr 2022
Laatste datum evenement
10 jul 2022