Tentoonstelling Lotgenoten Museum van bommel van Dam

van
04 apr 2023
t/m
22 okt 2023
Lotgenoten
Lotgenoten
Evenementen

Tentoonstelling

Toeval bepaalt wisselende selectie kunstwerken in collectiepresentatie museum van Bommel van Dam. Toeval bepaalt wisselende selectie kunstwerken in collectiepresentatie museum van Bommel van Dam.

Dat geldt ook voor veel kunst uit de omvangrijke collectie van museum van Bommel van Dam. Om daar verandering in te brengen, laat het museum in de tentoonstelling ‘Lotgenoten’ diverse keren het toeval de selectie bepalen. Zo krijgen alle 14.000 werken een gelijkwaardige kans om getoond te worden, los van bijvoorbeeld historie, deelcollecties en stromingen. De collectiepresentatie ‘Lotgenoten’ is t/m 22 oktober 2023 in wisselende samenstellingen in museum van Bommel van Dam in Venlo te zien.

Verbeeldingskracht

Om tot de wisselende selecties voor de collectiepresentatie te komen, organiseert het museum het komende half jaar een aantal keren een Lotgenoten loterij. Tijdens deze momenten komt telkens op speelse wijze een verrassende schifting van zeven kunstwerken tot stand. In veel gevallen worden tentoonstellingen gemaakt op basis van thema’s. Door dat ditmaal los te laten, nodigt het museum de bezoeker uit om de werken voor zichzelf te laten spreken. Ieder collectiestuk krijgt in Lotgenoten de mogelijkheid en ruimte om zijn eigen verbeeldingskracht het werk te laten doen.

Creatieve reacties

Om ook samen met anderen betekenis te geven aan de random selectie, betrekt het museum er telkens een groep bij om er creatief mee aan de slag te gaan. Tijdens de eerste editie was de eer aan zes studenten van de Vooropleiding Kunstacademie van de Noord-Limburgse netwerkorganisatie Co. de Cultuurontwikkelaar. Met behulp van uitgedraaide registratielijsten en dartpijltjes legden zij de eerste selectie vast, bestaande uit werk van onder andere Pieter Defesche, Marianne van der Heijden en Pablo Picasso. Vervolgens kregen de studenten een maand de tijd om een eigen kunstwerk te maken als reactie op het door hen ‘gewonnen’ collectiestuk. De eerste collectiewerken en creatieve uitspattingen zijn te zien t/m 29 mei 2023.

Toevalsgenerator

Naast de getoonde selectie van zeven kunstwerken kunnen bezoekers zelf ook een greep doen uit de 14.000 collectiestukken van het museum. Speciaal voor de tentoonstelling Lotgenoten is een digitale toevalsgenerator ontwikkeld die jong en oud met een druk op de knop verrast met één willekeurig gekozen kunstobject uit de collectie van Van Bommel van Dam. Het museum biedt daarbij een aantal oefeningen aan dat de bezoeker stimuleert om het werk tot zich door te laten dringen. 

Foto: Pieter Defesche, Dollie, z.j., c/o Pictoright Amsterdam 2023

Kosten evenement
bekijk de website voor de toegangsprijzen

Praktische informatie

Tentoonstelling Lotgenoten Museum van bommel van Dam

Keulsepoort 1
5911 BX
Venlo
Openingstijden
Dag Time slot Reactie
zondag: 11:00 - 17:00
maandag: Gesloten
dinsdag: 11:00 - 17:00
woensdag: 11:00 - 17:00
donderdag: 11:00 - 17:00
vrijdag: 11:00 - 17:00
zaterdag: 11:00 - 17:00