Herfst in Limburg Vorstelijk Genieten

In Limburg kun je in de herfst vorstelijk genieten van alles wat deze rijke regio te bieden heeft. Smakelijke wildgerechten, heerlijke wijnen en groenten direct van het land. Adel weet van oudsher dat het goed toeven is in het Limburgse. Van maar liefst 200 adellijke geslachten is bekend dat zij in Limburg resideerden. Zo’n 270 burchten en landhuizen getuigen van hun welstand. Nog steeds kun je in Limburg proeven en beleven, net als de edellieden van weleer.

Kastelen en landhuizen

In Limburg vind je prachtige kastelen en landhuizen die een bezoekje meer dan waard zijn. Hier ga je terug in de tijd waarin de adel het leven decadent vierde en disputen te zwaard werden uitgevochten. Een kasteel of burcht moest beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Veel van deze buitenplaatsen met hun betoverende tuinen zijn te bezichtigen. In sommige kun je zelfs dineren en overnachten, net als de aristocratie van toen. 

Kasteel Hattem Roermond

De Vergeten Prinsessen van Thorn

Edellieden hebben Limburg altijd al weten te vinden. In de achttiende eeuw vonden ongehuwde, hoog adellijke dochters van Europese vorsten een exclusief toevluchtsoord in het Stift in Thorn. In deze ministaat met een zelfgekozen vorstin-abdis werden de jongedames klaargestoomd voor een huwelijk met een man van stand. Zij leerden zich uitdrukken in het Frans, kregen zanglessen en organiseerden dansfeesten. Alles over deze vergeten prinsessen leer je deze herfst in het Limburgs Museum.

Prinses Cunegonda

Wandelen over het Hertogenpad

Het Hertogenpad is een Lange Afstandswandeling (LAW)  vanuit Breda naar Roermond. De drie laatste etappes van het pad lopen door Limburg. Tijdens het wandelen over het Hertogenpad treed je in de voetsporen van de hertogen die in de 13de eeuw in dit gebied de basis legden voor de huidige Nederlandse provincies Brabant en Limburg met kerken, kunst en handel. Een tijd waarin steden als Breda en Roermond tot bloei kwamen en de gegoede stand bourgondisch het leven vierde.

Kasteellaan Horn (foto: Theo Peeters)

Paardrijden in Limburg

Het populairste vervoersmiddel in de tijd van de edellieden was het paard. Snel, sterk, betrouwbaar en elegant. Was paardrijden vroeger noodzaak, nu doen we dit puur voor ons plezier. De talloze paardrij- en menroutes in de Limburgse natuurgebieden bieden uitkomst. De mooiste plekken van de Big Five passeer je in draf of galop. Na de fysieke inspanning is het heerlijk bijkomen voor zowel ruiter als paard in paard-vriendelijke gelegenheden. 

Paardrijden in het bos

Met het stalen ros langs burchten en kastelen

Waar vroeger een paard het belangrijkste vervoersmiddel was, is dat tegenwoordig het stalen ros. Werkt het weer een beetje mee dan verkennen we iedere hoek van onze mooie regio al trappend op de fiets. Aangezien de kasteeldichtheid in Limburg hoog is, zijn er tal van fietsroutes die je langs deze bezienswaardigheden brengen. Onderweg fiets je door mooie natuurgebieden, door waterrijke contreien en langs adellijke burchten, kastelen en landhuizen.

Fietsend langs kasteel Aerwinkel

Ontdek landgoed Geijsteren

Geijsteren is een pittoresk dorpje, vlakbij de maas, gelegen in de gemeente Venray. Ten westen van het dorp Geijsteren bevindt zich Landgoed Geijsteren. Sinds 1806 is Landgoed Geijsteren in handen van de adelijke Familie de Weichs de Wenne.

Ontdek vorstelijk genieten in Geijsteren. Het pittoreske dorpje is namelijk dé plek om te genieten van natuur, cultuur en historie. Maak een wandeling over het prachtige landgoed, breng een bezoek aan de kasteelruïne of geniet van een overnachting in het pittoreske landgoeddorp.