Familie zit op een bankje in de natuur in de herfst

Herfst in Limburg

Beleef de herfst op zijn best!

De zomer heeft plaats gemaakt voor de herfst. De dagen worden korter en de temperatuur gaat geleidelijk omlaag. De natuur maakt zich klaar voor de winter en doet dat met spectaculaire kleurveranderingen. De herfst is dan ook het ideale seizoen om de wandelschoenen uit de kast te halen om deze schitterende transformatie zelf te gaan bekijken. In het Hart van Limburg zijn veel verschillende natuurgebieden te vinden waar je uitstekend kunt wandelen in de herfst. Honderden kilometers aan wandelroutes brengen je langs de mooiste plekken van Limburg. Ook voor kinderen zijn er leuke en actieve wandelroutes die een bezoekje meer dan waard zijn.

Herfstwandelingen

Veel wandelroutes in Limburg lopen door óf langs natuurgebieden waar je de herfst in zijn volle pracht kunt bewonderen. De mooie herfstkleuren, het zachte zonnetje en het mistige landschap maakt dat wandelen in de herfst een nog mooiere ervaring is dan normaal. Wij hebben een top 10 gemaakt van mooiste herfstwandelingen in het Hart van Limburg.  

Bekijk hier onze top 10 herfstwandelingen

Kasteellaan Horn (foto: Theo Peeters)

Natuurgebieden in Limburg

De rivier de Maas, tal van natuurgebieden en 2 Nationale Parken kenmerken het unieke landschap van het Hart van Limburg. Kilometers aan routes door de natuur brengen je naar de mooiste plekjes. In de herfst zijn die routes misschien nog wel net ietsje indrukwekkender, door de vele kleuren die gepaard gaan met de overgang van de seizoenen.

Bekijk hier de natuurgebieden

Schotse Hooglander staat bij een plas water in Maaspark Ooijen-Wanssum

Wandelen met kinderen

In Limburg kun je heel mooi wandelen tijdens de herfst. Maar wie wel eens met kinderen heeft gewandeld, weet dat de kids de prachtige natuur misschien wat minder interessant vinden. Gelukkig zijn er ook wandelroutes in de natuur waar de kinderen zich geen moment zullen vervelen. Van een speurtocht tot spellen spelen in het bos!

Leuke kinderwandelingen vind je hier

Meisje zit op een schommel tijdens een leuke kinderwandeling

Wilde dieren spotten in Limburg

Tijdens een herfstwandeling door de natuurgebieden van Limburg is het zo maar mogelijk dat je een wild dier spot. Als je weet waar je moet kijken en niet op de drukke tijden gaat wandelen dan bestaat de kans dat je een bever, everzwijn of zelfs een (edel)hert te zien krijgt. Het is ook heel leuk om sporen van deze dieren te vinden in het bos. Kijk dus heel goed om je heen tijdens een herfstwandeling in het Hart van Limburg.

Welke wilde dieren kun je allemaal spotten?

Ganzen vliegen weg in het Maas-Swalm-Nette natuurgebied in de herfst

Hiking Trail - Bevrijding van Limburg

Op 12 september was het 78 jaar geleden dat Amerikaanse troepen ons land betraden en de bevrijding begon. Om die herinnering levend te houden werd in het Zuid-Limburgse Mesch de lange-afstandswandelroute 'Bevrijding van Limburg' geopend. De 275 kilometer lange wandelroute loopt van Mesch tot Mook en vertelt het complexe bevrijdingsverhaal van Limburg.

Wandel mee in het spoor van onze bevrijders

Onthulling van de Vector of Memory in Mesch

Heerlijke herfstlunch

Van al dat gewandel krijg je honger. Gelukkig zijn er genoeg plaatsen waar je die honger kunt stillen tijdens óf na je herfstwandeling. We hebben een top 10 lunchplekken gemaakt waar je kunt genieten en opladen, om vervolgens weer extra wandelkilometers te maken deze herfst.

Top 10 heerlijke herfstlunch

Een tafel vol met lekker eten bij de Beren in Roermond