‘Kunststroom’ steekt lelijke elektriciteitskasten in een nieuw jasje 

Kunststroom

Het Museum van Bommel van Dam en citymanagement- en citymarketingorganisatie Venlo Partners hebben gezamenlijk het project 'Kunststroom' gelanceerd. Dit project nodigt grafisch ontwerpers uit de regio uit om ontwerpen te maken voor elektriciteitskasten in het centrum van Venlo. De eerste kast op de Parade heeft al een opvallend en kleurrijk design van de hand van Imke Gerritsen uit Reuver gekregen. Dit project nodigt grafisch ontwerpers uit de regio uit om ontwerpen te maken voor elektriciteitskasten in het centrum van Venlo. De eerste kast op de Parade heeft al een opvallend en kleurrijk design van de hand van Imke Gerritsen uit Reuver gekregen.

‘De energieke stad’

Het is een doorn in het oog van menigeen die zich bezighoudt met de binnenstad of waarde hecht aan een schone en opgeruimde openbare ruimte: elektriciteitskasten die her en der het straatbeeld verstoren. Als ze eenmaal staan, zijn ze moeilijk te verplaatsen. Bovendien staan ze er niet voor niets. Ze zijn over het algemeen nodig voor het functioneren van verlichting, telefonie en andere zaken. Volgens Venlo Partners en museum van Bommel van Dam moet dat mooier kunnen. Daarom nodigen ze regionale vormgevers uit om met een concept te komen voor aangewezen elektriciteitskasten in de Venlose binnenstad. Het thema luidt ‘De energieke stad’ en biedt alle artistieke vrijheid. Het creatieve kader is namelijk zelf te interpreteren door de designer. Museum van Bommel van Dam en het Venlose ontwerpbureau Luidspreker opereren gezamenlijk als projectconservator en benaderen diverse lokale ontwerpers om mee te doen.

Het allereerste design

Een opvallend nieuw design siert nu de elektriciteitskast aan het begin van de Parade, vlakbij museum van Bommel van Dam. Grafisch ontwerper Imke Gerritsen uit Reuver liet zich inspireren door Venlo als een levendige stad met een rijk cultureel aanbod en ontwierp Elektricity. Dit krachtige patroon, gebaseerd op de stadsgrenzen van Venlo, leidt verschillende stromingen en versterkt elkaar door middel van kleur en herhaling. Motion designer Jay Versleijen uit Venlo bracht het ontwerp tot leven middels een animatie die te bekijken is via een QR-code op de elektriciteitskast.