Archeologische vindplaats Beegden - De muntschat van Beegden

Kanaalweg
Beegden
icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Beleef het archeologische verhaal van de muntschat van Beegden. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de tot nu toe verborgen geschiedenis van de muntschat van Beegden. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Aan de Eerdweg in Beegden werd archeologisch onderzoek gedaan omdat de locatie verstoord zou worden door bouwactiviteiten. Tijdens die opgravingen werd een Laat-Romeinse muntschat gevonden! De jongste munten dateren uit de periode 350-435 n. Chr. Dit is zeer bijzonder omdat bewoningssporen uit die periode in heel Nederland echt zeer schaars zijn. Zo’n complete muntschat was nog niet eerder gevonden in Maasgouw. Waarschijnlijk is het de verzameling van een rondreizende koper- of brons smid. Dat verklaart de ruime datering van de munten, de aanwezigheid van een verknipte munt en de stukjes brons/koper blik. Ze lagen zo dicht bij elkaar dat ze vermoedelijk in een leren of linnen buideltje zaten. De vondst bestaat uit, onder andere 36 bronzen munten waarvan drie munten met de beeltenis van Valentinianus III.

Download de app

LET OP: De locatie van de speer bevindt zich langs het fietspad op de Kanaalweg, net voorbij de splitsing met de Eerdweg in Beegden.

TIP: Deze locatie is onderdeel van Ode-aan-de-Maas

Vind ook de andere Archeo Route Limburg locaties

Eigenschappen
Rolstoel toegankelijke locatie