Archeologische vindplaats Roermond - De Watertoren

Busstation
6041GN
Roermond
icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Beleef het archeologische verhaal van de watertoren van Roermond. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de tot nu toe verborgen geschiedenis van de watertoren bij het station in Roermond. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

Bij graafwerkzaamheden voor het nieuwe busstation, kwam, geheel onverwacht, een achthoekig bakstenen muurwerk aan de oppervlakte. Het bleek het fundament van de allereerste watertoren van Roermond. Een vondst uit het stoomtijdperk.

Het water in die toren werd gebruikt voor de locomotieven die op stoom liepen.
Het vullen van de locomotief werd in alle vroegte gedaan door de leerling-machinist. Dat gebeurde met reusachtige draaibare kranen of waterkolommen die via leidingen verbonden waren met de watertoren. 
In 1865 kwam de watertoren gereed samen met het stationsgebouw der 4e klasse. Beiden ontworpen door K.H. van Brederode in opdracht van Rijkswaterstaat. Ze waren onderdeel van de geheel nieuw aangelegde spoorlijn E: op de route Breda-Venlo-Roermond-Maastricht. Roermond werd niet lang daarna ook onderdeel van de IJzeren Rijn, een spoorweg die de haven van Antwerpen via Weert met het Duitse achterland verbond. Het ging voornamelijk om goederentransport van ertsen en kolen.  In 1913 reden er dagelijks circa 900 wagons heen en weer.

In 1928 werd een nieuwe watertoren met persdrukleidingen in gebruik genomen. Dit rijksmonument, een ontwerp van de bekende architect Sybold van Ravesteyn staat nog steeds rechts van het Stationsgebouw.

Na voltooiing van de elektrificatie van het spoorwegnet in de jaren zestig van de vorige eeuw, verdwenen de stoomlocomotieven en alles wat erbij hoorde. In Roermond resteert naast de watertoren en het stationsgebouw nog een rijtuigenloods en een locomotiefloods.

Download de app  

LET OP: De locatie van de speer bevindt zich op het busstation van Roermond aan de achterkant van het station. 

Vind ook de andere Archeo route Limburg locaties   

Eigenschappen
Rolstoel toegankelijke locatie