Fietsroute

Fietsroute: oorlogsverleden aan de rand van de Limburgse Peel

Lengte: 43 km lang.  Deze route neemt je mee langs de herinneringen aan de vele gevechten, de bevrijding en de mensen die hun leven hiervoor gaven.

De route start in het dorp Overloon, waar één van de hevigste gevechten van de Tweede Wereldoorlog in Nederland plaats heeft gevonden. Na het mislukken van Operation Market Garden willen de Duitsers in de bocht van de Maas tussen Sambeek en Venlo een hecht front vormen. Door het slecht begaanbare landschap – de Peel aan de ene zijde en de Maas aan de andere – dreigen de geallieerden aangewezen te worden op een enkele weg naar Venray. Ze rukken op naar de stad.

Bij Overloon komt het tot een eerste treffen tussen geallieerde en Duitse pantserdivisies: De Slag bij Overloon. In Overloon zelf zijn diverse herinneringen aan de grote slag te vinden. Een van de trekpleisters van de omgeving is Oorlogsmuseum Overloon. Ook liggen er een Britse oorlogsbegraafplaats en een monument: ‘Sta een ogenblik stil…’ Je komt op de route ook langs de restanten van Kasteel de Hattert, dat tijdens de Slag om Overloon vrijwel volledig werd verwoest.

Via Vierlingsbeek, kom je na een klein stukje Maas aan in het dorp Holthees. De inwoners van dit dorp vingen eind september 1944 zo’n 1.500 geëvacueerde inwoners van Overloon op. Nadat Holthees op 30 september gebombardeerd werd door de geallieerden, trokken de inwoners en evacués naar nabijgelegen dorpen.
Langs de Maas kom je aan bij het dorp Geijsteren, waar de ruïne resteert van het prachtige Kasteel Geijsteren. Baron De Weichs de Wenne, in 1944 eigenaar van het kasteel, ving hier samen met zijn gezin een paar onderduikers en een aantal vluchtelingen op en hield hij zich in de kelders van het kasteel schuil. Uiteindelijk ontvluchtte de baron met zijn gezin het kasteel, waarna het gebouw door een Brits bombardement met de grond gelijk werd gemaakt.

De route gaat verder richting Venray. Vanuit de kerktoren van de Sint-Petrus’ Bandenkerk hielden de Duitsers de geallieerde opmars nauwlettend in de gaten. Dit leidde er uiteindelijk toe dat Britse bommenwerpers de kerktoren - ‘de Wachter van de Peel’ – bombarderen. Venray werd in oktober 1944, na de geallieerde overwinning tijdens de Slag om Overloon, bevrijd. Kort daarna kondigden de Britten een algehele evacuatie van de stad aan, waarna deze een onbewoonde frontstad was.

Bijzonder feitje: op het Kennedyplein staat de Vredeskerk. Dit gebouw is na de oorlog tot stand gekomen door een samenwerking van Duitsland, de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Centraal hierbij stond de gedachte van vergeving en verzoening. Door prachtige natuur fiets je uiteindelijk terug naar Overloon.

Eigenschappen
Route: 35-50 km.
Knooppuntenroute
Route van A naar A

Contact en locatie

Startlocatie:
Vierlingsbeekseweg 15
5825 AS
Overloon

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
 
Buitenterras
0,44km
 
Restaurant
0,44km
 
Bezienswaardigheid
0,54km
 
Brasserie / Lunchroom
0,59km
 
Bezienswaardigheid
2,57km
 
Bezienswaardigheid
2,91km
 
 
Bezienswaardigheid
4,77km
 
Bezienswaardigheid
4,92km
 
Buitenterras
5,09km
 
Park / Tuin, Bezienswaardigheid
5,14km
 
Restaurant, Buitenterras
5,19km
 
Brasserie / Lunchroom
5,21km
 
 
Bezienswaardigheid
5,25km
 
Restaurant, Café of Bar
5,27km
 
Hotel, Brasserie / Lunchroom
5,32km
 
Restaurant, Brasserie / Lunchroom
5,33km
 
Bezienswaardigheid
5,45km
 
Restaurant, Brasserie / Lunchroom
5,47km
 
Brasserie / Lunchroom, Lounge / Hip en Trendy
5,48km
 
Restaurant
5,53km
 
Buitenterras
5,54km
 
Restaurant, Café of Bar
5,56km
 
Bezienswaardigheid
5,73km
 
Restaurant
5,80km
 
 
Pannenkoekenrestaurant
5,90km
 
Bezienswaardigheid
6,52km
 
Bezienswaardigheid
6,60km
 
Bezienswaardigheid
6,62km
 
Bezienswaardigheid
6,88km
 
Bezienswaardigheid
7,23km
 
Bezienswaardigheid
7,52km
 
Bezienswaardigheid
8,53km
 
Brasserie / Lunchroom, Café of Bar
9,65km