Fietsroute: oorlogsverleden aan de rand van de Limburgse Peel

Startlocatie:
Vierlingsbeekseweg 15
5825 AS
Overloon
oorlogsbegraafplaats venray
molen nooitgedacht

Fietsroute

Lengte: 43 km lang.  Deze route neemt je mee langs de herinneringen aan de vele gevechten, de bevrijding en de mensen die hun leven hiervoor gaven.

De route start in het dorp Overloon, waar één van de hevigste gevechten van de Tweede Wereldoorlog in Nederland plaats heeft gevonden. Na het mislukken van Operation Market Garden willen de Duitsers in de bocht van de Maas tussen Sambeek en Venlo een hecht front vormen. Door het slecht begaanbare landschap – de Peel aan de ene zijde en de Maas aan de andere – dreigen de geallieerden aangewezen te worden op een enkele weg naar Venray. Ze rukken op naar de stad.

Bij Overloon komt het tot een eerste treffen tussen geallieerde en Duitse pantserdivisies: De Slag bij Overloon. In Overloon zelf zijn diverse herinneringen aan de grote slag te vinden. Een van de trekpleisters van de omgeving is Oorlogsmuseum Overloon. Ook liggen er een Britse oorlogsbegraafplaats en een monument: ‘Sta een ogenblik stil…’ Je komt op de route ook langs de restanten van Kasteel de Hattert, dat tijdens de Slag om Overloon vrijwel volledig werd verwoest.

Via Vierlingsbeek, kom je na een klein stukje Maas aan in het dorp Holthees. De inwoners van dit dorp vingen eind september 1944 zo’n 1.500 geëvacueerde inwoners van Overloon op. Nadat Holthees op 30 september gebombardeerd werd door de geallieerden, trokken de inwoners en evacués naar nabijgelegen dorpen.
Langs de Maas kom je aan bij het dorp Geijsteren, waar de ruïne resteert van het prachtige Kasteel Geijsteren. Baron De Weichs de Wenne, in 1944 eigenaar van het kasteel, ving hier samen met zijn gezin een paar onderduikers en een aantal vluchtelingen op en hield hij zich in de kelders van het kasteel schuil. Uiteindelijk ontvluchtte de baron met zijn gezin het kasteel, waarna het gebouw door een Brits bombardement met de grond gelijk werd gemaakt.

De route gaat verder richting Venray. Vanuit de kerktoren van de Sint-Petrus’ Bandenkerk hielden de Duitsers de geallieerde opmars nauwlettend in de gaten. Dit leidde er uiteindelijk toe dat Britse bommenwerpers de kerktoren - ‘de Wachter van de Peel’ – bombarderen. Venray werd in oktober 1944, na de geallieerde overwinning tijdens de Slag om Overloon, bevrijd. Kort daarna kondigden de Britten een algehele evacuatie van de stad aan, waarna deze een onbewoonde frontstad was.

Bijzonder feitje: op het Kennedyplein staat de Vredeskerk. Dit gebouw is na de oorlog tot stand gekomen door een samenwerking van Duitsland, de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Centraal hierbij stond de gedachte van vergeving en verzoening. Door prachtige natuur fiets je uiteindelijk terug naar Overloon.

Eigenschappen
Route: 35-50 km.
Knooppuntenroute
Route van A naar A

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
0,59km
Brasserie / Lunchroom
 
5,33km
Restaurant
 
5,47km
Restaurant
 
5,48km
Brasserie / Lunchroom
 
9,65km
Brasserie / Lunchroom