Kasteel Nijenborgh

Kasteel Nijenborgh
Biest 1
6001 AN
Weert
De witte toren van het landhuis dat op de plek is gebouwd waar ooit Kasteel Nijenborgh stond
De ruïne van Kasteel Nijenborgh omgeven door water en groen
Het landhuis dat op de plek staat waar ooit Kasteel Nijenborgh stond
Het ruiterstandbeeld van Philips de Montmorency, graaf van Horne dat prominent in het Kasteelpark aanwezig is.

Bezienswaardigheid

Verscholen in het prachtige Kasteelpark Nijenborgh in Weert, ligt een fascinerend stukje geschiedenis: de ruïne van Kasteel Nijenborgh. Ooit een trots symbool van macht en prestige, getuigt het nu van een rijke historie die meer dan 500 jaar beslaat.

Een blik in het verleden van Kasteel Nijenborgh en Weert

De bouw van Kasteel Nijenborgh begon in 1455 in opdracht van Jacob I van Horne, heer van Weert. Het kasteel verving de oude Aldenborgh en diende als bestuurscentrum van het graafschap Horne. De burcht bestond uit een imposante hoofdburcht met vierkante torens en een omgrachting, en een voorburcht met diverse dienstgebouwen.

Door de eeuwen heen kende Kasteel Nijenborgh vele bewogen periodes. Het was getuige van machtswisselingen, belegeringen en oorlogen. In 1568, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het kasteel ingenomen door de Spanjaarden. Later, in 1702, tijdens de Spaanse Successieoorlog, werd het zwaar beschadigd en gesloopt tot een hoogte van vier meter.

Een nieuw leven

Ondanks de verwoesting bleef de allure van Kasteel Nijenborgh bestaan. In de 19e eeuw werd op de fundamenten van een van de torens het herenhuis Op de Biest gebouwd. De restanten van de kasteelruïne werden gerestaureerd en het omliggende park werd omgevormd tot een prachtige groene omgeving.

Vandaag de dag

Kasteel Nijenborgh en het omringende kasteelpark is nu een geliefde plek voor inwoners, wandelaars en toeristen. De kasteelruïne is vrij toegankelijk. In het park vind je diverse informatieborden die je meer vertellen over de rijke geschiedenis van deze bijzondere locatie.