Kepelse Meule

Kepelse Meule
Herkenbosscherweg 34
6045 AS
Roermond

Molen / Gemaal van onze partners

Bezienswaardigheid

In de wijk De Kapel vlak bij de oude begraafplaats en een beetje verscholen achter wat huizen, een schoolgebouw en wat groen staat een prachtig molengebouw.

De 'Kepelse Meule' en het bijbehorende pakhuis staan op een historische plek in deze buurt. Tussen de Galgenberg en het oude kerkhof. De Kepelse Meule is de enig overgebleven molen van Roermond. De oorspronkelijke molen is in 1880 gebouwd en vervolgens in gebruik genomen als windmolen. In eerste instantie als grondzeiler. Enkele jaren na de bouw is de molen verhoogd tot Beltmolen, waarbij de opbouw cilindrisch is gemaakt om de bestaande molenkap te kunnen blijven gebruiken. In 1929 brak een roede, waarna de molen nog enige tijd op 1 roede draaide. Later werd het maalwerk in de molen zelf weer in gebruik genomen en aangedreven door een elektromotor. De molen heeft sinds die tijd dienst gedaan en tot 1992 is er voor commerciële doeleinden graan gereinigd en gemalen.

Na 1992 werd er geen gebruik meer gemaakt van de molen, waardoor verval is ingetreden. Schimmels hebben het hout van de vloeren in de molen in die tijd zwaar aangetast.
Op 22 april 2012 is de molen na deze restauratie opnieuw in bedrijf genomen als elektrisch maalbedrijf.
Sinds die tijd wordt de molen door een vrijwillig molenaars onderhouden en wordt er ook weer graan gemalen.
De nu in de molen aanwezige elektrische aangedreven graanmaalderij dateert uit 1931 en is enig in zijn soort in Nederland. Daarom is de Kepelse Meule nu een industrieel-monument en bovendien van nationaal belang.
De molen is vanaf april tot en met september twee zondagen per maand geopend en te bezichtigen.

Daarnaast ook op afspraak. Zie voor meer informatie en bijzondere openingsdagen de website van de molen. 

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
2,01km
Fietsroute
 
 
 
3,54km
Fietsroute
 
8,53km
Fietsroute