Klooster Maria Roepaan

Klooster Maria Roepaan
Kleefseweg 9
6595 NK
Ottersum

Oorlogsmonument

Als men het huidige klooster in Ottersum vergelijkt met foto's van vóór 1944, is het duidelijk te zien dat ongeveer de helft van de gebouwen ontbreekt. Dit heeft te maken met het einde van de oorlog.

Klooster Maria Roepaan

In september 1944 eiste de Duitse Wehrmacht klooster Maria Roepaan op als accommodatie voor zo'n honderd soldaten. Maar deze werden snel vervangen door honderden (dwang)arbeiders uit Duitsland, waaronder veel oudere mannen en kinderen jonger dan 15 jaar, die loopgraven en tankgrachten in de omgeving moesten graven. Ze kregen hulp van Russische krijgsgevangenen. Op 17 september werden ze getuige van de geallieerde luchtlandingen en bommen, waardoor het klooster schudde en er paniek uitbrak. Kort daarna vertrokken de Russen en werd het klooster gebruikt als noodhospitaal en onderdak voor vluchtelingen uit de omgeving. Maar al snel moest het klooster worden ontruimd en namen de Duitsers er opnieuw hun intrek. Ze staken het klooster in brand voordat ze zich terugtrokken en het grootste deel brandde af. Het klooster werd enkele dagen later bevrijd door de Britse en Canadese legers, die de nog bewoonbare restanten gebruikten als tijdelijke woonruimte.

Ommetje Hiking Trail

Ommetje Gennep 9,2 Km Hiking Trail Limburg. Ontdek de WOII-bezienswaardigheden van Gennep en Limburg tijdens een hiking trail langs o.a. de Martinustoren, Ellen Hoffmannplein, Highlander Bridge.