Bezienswaardigheid

Een knoop van Tajiri op een rotonde in Baarlo
Een Tajiri-knoop op de markt in Baarlo
Knopen bij Kasteel Scheres

Kunstwerken van Tajiri in Baarlo

In Baarlo zijn de invloeden van Cobrakunstenaar Shinkichi Tajiri goed te zien. Door het dorp verspreid staan 6 knopen, o.a. bij binnenkomst van het dorp “de verbinding”. Op andere locaties in Nederland zijn ook veel van zijn kunstwerken te vinden, zoals 'de wachters' op de stadsbrug in Venlo; Meeting Point / Schiphol; Paleis Noordeinde. In Baarlo is een wandelroute langs alle kunstwerken.

Shinkichi Tajiri

Deze invloedrijke Cobrakunstenaar, bekend van zijn knoop-kunstwerken, was een Nederlands-Amerikaans beeldhouwer van Japanse afkomst (een nisei oftewel tweede generatie- emigrant uit Japan). Hij werd in 1923 geboren in Los Angeles (Californië). In 1956 verhuisde Tajiri naar Amsterdam en in 1962 vestigde hij zich met zijn gezin, dat inmiddels twee dochters telde, in kasteel Scheres in Baarlo. Hij overleed in 2009 op 85 jarige leeftijd. Shikichi Tajiri kreeg op 7 december 2008 het Nederlands staatsburgerschap.

 

Knopen van Tajiri

Tajiri maakte tal van kunstwerken in de vorm van een knoop. Hij zei daarover:  “ik wil dat de mensen zelf betekenis kunnen geven aan mijn kunstwerken. Met mijn knopen wil ik een statement maken, zorgen voor onmiddellijke communicatie tussen werk en beschouwer”. De knoop is een fascinerende vorm van kracht, voor iedereen begrijpelijk.”

Ook hield hij zich bezig met schilderen, fotograferen, filmen en videokunst.

Symboliek

Er zijn diverse betekenissen aan de knoop toegekend. Zo symboliseert het voor de een verbondenheid, omarming, harmonie en voor de ander een moeilijke situatie, probleem of worsteling. Voor weer anderen staat het voor een magisch symbool of spankracht. 

Contact en locatie

VVV Baarlo
Grotestraat 16a
5991 AW
Baarlo

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
 
 
Wandelroute
1,25km
 
Restaurant
3,76km
 
 
Restaurant
5,07km
 
 
Fietsroute
5,16km
 
Fietsroute
5,22km
 
Wandelroute
5,25km
 
Restaurant, Café of Bar
5,34km
 
Brasserie / Lunchroom
5,41km
 
Autoroute of motorroute
5,43km
 
 
 
Fietsroute
6,41km
 
Brasserie / Lunchroom
6,62km
 
 
Wandelroute
7,50km
 
Brasserie / Lunchroom
8,08km
 
Restaurant, Café of Bar
8,12km
 
Restaurant
8,19km