Liberation Route luisterplek ‘Een sprankje hoop’
In Haelen luister je tijdens de Liberation fietsroute naar het verhaal over het komen en gaan van Duitse soldaten. Het kanaal Wessem-Nederweert vormt eind oktober 1944 een stuk van de frontlinie. Oberst Harry Hermann heeft zijn commandopost in Heythuysen en zijn 'Parapluus', Duitse Fallschirmjäger zoeken onderdak op Kloosterhof en het St. Elisabethklooster. Sommigen gedragen zich ruw en eigenen zich alles toe, anderen gedragen zich goed en zoeken contact met de nonnen en de paters...
Monument van Verdraagzaamheid
Het Monument van Verdraagzaamheid is op 8 maart 2001 onthuld als herinnering aan de oorlogsjaren 1940-1945. In deze periode hebben 687 militairen van 11 nationaliteiten in het gebied Leudal hun leven verloren.
In het hart van het monument is een Cd-rom geplaatst waarop de informatie is vastgelegd.
Leudal Museum
In het Leudal Museum krijgt de bezoeker aan de hand van kaarten en voorwerpen een indruk van de Tweede Wereldoorlog in het Leudalgebied.
De tentoonstelling is ingericht aan de hand van vier thema’s:
- De Duitse inval op 10 mei 1940
- De luchtoorlog
- De vormen van verzet in de oorlogsjaren
- De frontperiode en bevrijding (1944 – 1945)
Monument in het voormalige Partizanenkamp
Het monument in het voormalige Partizanenkamp herinnert de inwoners van Baarlo (gemeente Peel en Maas) aan het partizanenleven in de Baarlose bossen gedurende de laatste maanden van de bezetting. De steen staat bij de zogenaamde 'Uitkijkboom'.
Oorlogs- en vredesmonument Kessel
Het beeld op de zuil symboliseert twee vogels, één stervende, met het hoofd naar beneden gericht, en één zegevierende, die probeert zich los te maken van de aarde.
Op de sokkel staat de tekst: "sta een ogenblik stil" plus de namen van de 17 Kesselnaren die omgekomen zijn tijdens of in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.
Liberation Route luisterplek ‘Drama op de Maas’
In Beesel luister je tijdens de Liberation fietsroute Leudal - Peel en Maas - Beesel naar het verhaal over het veerongeluk in Kessel. Op 11 november 1944 vindt een veerongeluk plaats in Kessel. Zeven Belfeldenaren worden door Duitse militairen gedwongen om over te steken met het veer. De veerman weigert mee te werken: de veerpont is verkeerd geladen, vol water gelopen en zwaar overbelast. Maar bevel is bevel. Het veer kapseist en zinkt. Man en paard verdrinken in rivier de Maas.
Joods monument
Dit monument, gelegen in Reuver, een dankbetuiging van de ruim honderd Duits-Joodse vluchtelingen voor de hulp en gastvrijheid die de zusters Dominicanessen geboden hebben gedurende hun verblijf tussen december 1938 en eind augustus 1939.