Natuurgebied

Uitkijktoren de Groote Peel
Wandelpad de Groote Peel
Excursie kinderen
Wandelpad de Groote Peel
Bezoekerscentrum de Groote Peel

Nationaal Park de Groote Peel

Nationaal park de Groote Peel is een aaneengesloten natuurgebied van 1400 hectare. In 1993 is dit natuurgebied aangewezen als Nationaal Park. Dit gebied staat bekend om zijn vele vogelsoorten en bijzondere geschiedenis.

De Groote Peel

De Groote Peel is in Limburg als enige aangewezen tot een internationaal erkend ‘wetland’ vanwege het groot belang voor watervogels. Een wetland is een beschermd waterrijk gebied wat voor de natuur van grote betekenis is. Ook kent dit gebied vele landschapstypen. Zo zijn er moerassen, waterplassen, heide & pijpenstrootjes en bossen & struwelen. Voor wandelaars is het een erg mooi gevarieerd natuurgebied met veel natuurschoon.
 

Geschiedenis

Dit natuurgebied is ontstaan doordat het ijs ten noorden van Nederland begon te smelten. Het land werd natter omdat het water niet weg kon door in het verleden dichtgeschoven afwateringsmogelijkheden. De planten gingen dood en raakte op het begeven moment het wateroppervlakte: er is sprake van laagveen. Verder heeft er ook turfwinning plaatsgevonden bij de Groote Peel. De geschiedenis hiervan is nog steeds te zien bij de grote waterplassen, de kleine veenputjes, de peelbanen en de peelvaarten.

Klik hier voor meer informatie + verschillende wandelroutes door NP de Groote Peel 

Contact en locatie

De Groote Peel
Moostdijk 15
6035 RB
Ospel

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
Bezoekerscentrum
2,67km
 
Mountainbike route
3,31km
 
Wandelroute
4,12km
 
Wandelroute
4,62km
 
 
Wandelroute
8,04km
 
Ruiterroute, Menroute
8,94km
 
Ruiterroute, Menroute
8,95km
 
Ruiterroute, Menroute
9,05km