Wandelroute

Ommetje Hiking Trail Nederweert
Ommetje Hiking Trail Nederweert

Ommetje Hiking Trail Nederweert

Dit ommetje is onderdeel van de Hiking Trail van de Liberation Route Europe

Nederweert in de frontlijn

De route heeft als thema Nederweert twee maanden in de frontlijn. 
Door Operatie Market Garden ontstond in de tweede helft van september 1944 een smalle strook bevrijd gebied in het oosten van Noord-Brabant en het uiterste westen van Midden-Limburg. Weert en het grootste deel van Nederweert vielen daar net binnen. De Duitse troepen trokken zich terug achter het kanaal Wessem-Nederweert en de Noordervaart. Van hieruit bestookten ze de geallieerden onophoudelijk en richtten ze met artilleriebeschietingen grote schade aan.
Door goed bewapende en kundig geleide gevechtseenheden aan te voeren, konden de Duitsers opnieuw het initiatief grijpen en openden ze eind oktober een tegenaanval. Door snel troepen van andere frontsectoren naar het strijdtoneel in Limburg over te hevelen, brachten de Britten de Duitse opmars tot staan. Op 15 november werd heel Nederweert definitief bevrijd.

De wandelroute

Je kunt de route overal starten. 
Wij gaan ervan uit, dat je de route start bij de Daatjeshoeve, bij de vector of memory en het museum Luchtoorlog 1939-1945. In het museum vind je meer informatie over hetgeen er in de Tweede wereldoorlog rondom deze locatie afspeelde. 
Onderweg passeer je diverse luisterlocaties, waar je de verhalen die zich op die plek hebben afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog kunt beluisteren. Download hiervoor de Liberation Europe app.

De route volgt de knooppunten: 8-6-4-41-40-42-10-50-82-80-51-6-8
Wanneer je de route NIET start bij knooppunt 8, volg dan bij knooppunt 6 de route naar knooppunt 8. Daar vind je dan ook de vector of memory en het museum. Vervolgens ga je weer terug naar knooppunt 6 en vervolg je de route weer naar knooppunt 4.

Meer informatie

  • Een overzicht van de route op onze routeplanner vind je onder de knop download. 
  • Ontdek de verschillende Vectors of Memory die door heel Limburg te vinden zijn.
  • Informatie over de Libertion Route Europe.
     
Eigenschappen
Route: 10-20 km.
Knooppuntenroute
Route van A naar A

Contact en locatie

Ommetje Hiking trail Nederweert
Heugterbroekdijk 34
6031LE
Nederweert

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
IJssalon
5,15km
 
IJssalon, Buitenterras
5,48km
 
IJssalon, Buitenterras
7,82km