Oorlogs- en Vredesmonument Meijel

Oorlogs- en Vredesmonument Meijel
Mortel
5768 AS
Meijel
Het Oorlogs- en Vredesmonument in Meijel
Close-up van de vlam bij het Oorlogs- en Vredesmonument in Meijel

Oorlogsmonument

Het oorlogs- en vredesmonument, een bronzen beeld van Jacob en de aartsengel, herinnert aan de strijd voor het herwinnen van de vrijheid.

De bevrijding van Meijel

De bevrijding van Meijel begon op 25 september 1944 en sleepte zich bijna twee maanden voort tot de definitieve bevrijding op 17 november 1944. Het front golfde op en neer en de enkelingen die eind september niet waren geëvacueerd door de bevrijders zagen hun dorp gaandeweg in een gigantische puinhoop veranderen. 

De verwoesting van het Peeldorp begon op 25 september 1944 toen de Duitsers de Nicolaaskerk, ook wel de kathedraal van de Peel genoemd, opbliezen. De explosie was zo krachtig dat een groot deel van het centrum in een gigantische puinhoop werd herschapen. Een dag later arriveerden de Britse bevrijders. Ze begonnen meteen met de evacuatie van de bevolking omdat de Duitsers in de buurt zaten en Meijel met hun artilleriegeschut bestookten. Weldra werd duidelijk dat de Duitsers het strategisch gelegen Meijel en omgeving wilden heroveren. Zo kon het gebeuren dat het dorp herhaaldelijk van bezet naar bevrijd en andersom ging.

Op 27 oktober openden de Duitsers zelfs een groot offensief dat slechts ten koste van omvangrijke verliezen aan mensen en materieel kon worden afgeslagen. Tot 5 november kwam het bij vlagen tot hevige gevechten in de omgeving van het Peeldorp. Ruim een week later, op 14 november, trokken de Britten het initiatief definitief naar zich toe. Opnieuw kwam het in Meijel tot een treffen waarbij van de toch al deerlijk gehavende Nicolaaskerk letterlijk niets meer overbleef. Vijf dagen later, op 19 november, kon de strijd rond Meijel definitief worden beëindigd. Naderhand werd ook wel gesproken van de slag in de modder vanwege de hevige herfstregens en het drassige terrein.

Het Oorlogs- en Vredesmonument in Meijel

Het oorlogs- en vredesmonument, een bronzen beeld van Jacob en de aartsengel, herinnert aan de strijd voor het herwinnen van de vrijheid. Het bovenste reliëf beeldt de evacuatie van de Meijelse bevolking uit en het onderste het afscheid van een soldaat van zijn vrouw en kinderen. De basis van het monument, een plattegrond van de gemeente Meijel, is gemaakt van Maaskeien. Verder liggen bij het beeld brokstukken van de in de bevrijdingsmaanden verwoeste kerk van Meijel.