Vindplaats - Romeinse brug

Vindplaats - Romeinse brug
Vindplaats - Romeinse brug
Vindplaats - Romeinse brug
Vindplaats Romeinse Brug Vondst Fibula
icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

In het dal van de Tungelroyse Beek, ten oosten van de Maaseikerweg tussen Stramproy en Tungelroy zijn goed bewaarde resten van een Romeinse Brug aangetroffen. Deze knuppelbrug is uniek, aangezien er slechts een is gevonden in Nederland. Een replica is opgenomen in de verschillende recreatieve routes. Ook kun je via de gratis Archeo Route Limburg app meer te weten komen over deze brug, Archie (de virtuele archeoloog) vertelt je meer. 

Herinrichting

In 1999 startte Waterschap Peel en Maasvallei met één van de grootste beekhersteloperaties van Nederland: de sanering en herinrichting van de Tungelroyse beek. Over een totale lengte van 30 kilometer werd in twaalf jaar gefaseerd gewerkt aan het terugbrengen van oorspronkelijke meanders, verbetering van de leefbaarheid en recreatieve mogelijkheden, verbeteren van de landbouwstructuur en realisering van de ecologische hoofdstructuur.


Unieke vondst voor Nederland


Bij de werkzaamheden werden resten van117 houten palen en 6 eikenhouten liggers aangetroffen. De brug is rond 27 na Christus gebouwd en in totaal 60 m lang. Deze knuppelbrug is uniek, aangezien er slechts een is gevonden in Nederland. De Romeinen gebruikten deze brug voor het vervoeren van goederen, dieren en handel. De eerste vondst werd gedaan in 1942, toen een aantal goed bewaarde palen werd opgegraven. Ook werden er een aantal mantelspelden (fibulae)  en munten uit deze tijd gevonden.

De archeologische resten hebben een recreatieve functie doordat de brug ter plaatse is herbouwd, en is opgenomen in de toeristische wandelroute Rondje Romeinse brug. 
De Tungelroyse beek is nu weer een prachtig slingerende beek en een leefgebied voor tal van planten en dieren.

Let Op!: De locatie van de gereconstrueerde Romeinse Brug ligt iets ( +/- 650 meter) verder op dan deze Archeo Route Limburg Locatie

Download de app