Wandelroute

Wandelroute knopenlopen: Molenplas route - Premium wandeling

Lengte: 5,3 km. Deze wandeling leidt je rondom de Molenplas op het eiland in de Maas, met de plaatsen Stevensweert en Ohe en Laak. Mooi vergezichten, cultuur en een heus stenen wandelpas over het water maken deze route tot een bijzondere ervaring.

Bij de Hompesche windmolen begint de wandelroute Molenplas. Het bijzondere aan de route is dat deze zich op een eiland bevindt, dat door twee zijarmen van de Maas wordt omringd. Eerst leidt een kiezelpad langs een groep dode, tweeduizend jaar oude bomen die in het kader van de grindwinning zijn geborgen en nu de indruk wekken van monumenten uit de oertijd.

Iets verder aan de oever van het meer ligt het plaatsje Ohé met het sprookjesachtige kasteel Hasselholt dat in de 16e eeuw is gebouwd. Nu leidt de route met zijn uitgesproken oeverbegroeiing langs de dijk van het Julianakanaal tot je, tussen twee meren door, het water moet oversteken. Hiervoor dienen zwerfstenen uit de Maas als stapstenen. Let op! Bij vochtig weer en in de winter zijn de stapstenen mogelijk niet begaanbaar en kun je de verlengde route nemen.
De volgende halteplaats is een vogelwaarnemingspost, van waaruit je een schitterend uitzicht op het meer hebt. En dan gaat het door een zeer afwisselende plantenwereld terug naar de Hompesche molen.

Kasteel Hasselholt is oorspronkelijk in laatgotische stijl gebouwd – daarvan getuigt een jaarsteen uit 1548 – en in de renaissance gecompleteerd.
De Hompesche windmolen is met 8 verdiepingen 37 meter hoog en is sinds 1722 als koren- en oliemolen gebruikt, waarbij de kelderverdieping als gevangenis diende.
Dicht in de buurt ligt de middeleeuwse vestingstad Stevensweert met een Spaanse vesting, oude kanonnen, klinkerwegen en veel huizen die op de monumentenlijst staan.
Het natuurgebied rond de Molenplas wordt beheerd door Natuurmonumenten (www.natuurmonumenten.nl). In de Hompesche Molen is een kleine expositie over het gebied en zijn ontstaansgeschiedenis te zien.

Op app van Natuurmonumenten vindt u meer informatie.

Eigenschappen
Route: 5-10 km.
Knooppuntenroute
Route van A naar A

Contact en locatie

Molenplas route - Premium (water) wandeling
Bilt 6
6107 BM
Stevensweert

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
Buitenterras
0,89km
 
Buitenterras
2,88km
 
Lounge / Hip en Trendy, Buitenterras
3,36km
 
Restaurant, Buitenterras
3,77km
 
Buitenterras
3,79km
 
Buitenterras
4,43km
 
Buitenterras
5,01km
 
Buitenterras
6,66km
 
Buitenterras
6,68km
 
Lounge / Hip en Trendy, Buitenterras
8,83km
 
Buitenterras
9,82km