Wandelroute Knopenlopen: Ommetje Maasbree

Dorpsstraat 33
5993 AL
Maasbree
Natuur

Wandelroute

Lengte: 6 km. De route is grotendeels verhard en daardoor ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

Maasbree is jarenlang verbonden geweest met Baarlo. Na 1794 bezette het Franse leger het gebied en een nieuwe bestuursorganisatie kwam tot stand. Gemeenten met minder dan 5000 inwoners werden bij elkaar gevoegd en zo vormden Baarlo en Bree samen 'Mairie de Bree', vanaf 1818 Maasbree genoemd.

De Peddestool

De start van de route bevindt zich bij de kerk en knooppunt 72. Hier vind je een kunstwerk van Jan Janssen dat de jarenlange verbondenheid van Maasbree en Baarlo symboliseert. Jan Janssen koos de meest markante gebouwen uit , die de geschiedenis van Maasbree sterk hebben bepaald: de kerk, de pomp, het readhoës, de school, het kloester, café van Oijen, het hoës Van d Loë en het 'ermenhuuske'. Dit kunstwerk heet de 'Peddestool' en wijst met een pijl in de richting van Baarlo. Het symboliseert de jarenlange relatie met deze dorpskern.

De Os

Tijdens dit ommetje kom je langs diverse kunstobjecten die zeker de moeite waard zijn om even bij stil te staan. Je vindt 'De Os' aan de Pastoor Leursstraat tussen knooppunt 73 en 21. Van deze machtige stier zijn er enkele exemplaren in Italië gemaakt. Hij werd rond 1990 tentoongesteld op een beurs in Brussel waar hij werd gekocht door de Heldense hovenier Ves Reinders. Hij schonk het werk later aan de Maasbreese gemeenschap.

Vanaf knooppunt 20 maak je kennis met de prachtige natuur van Maasbree. Via 't Heeske en buurtschap Everlo loop je via knooppunt 97 en 93 weer terug richting het dorp. 

Eigenschappen
Route: 5-10 km.
Knooppuntenroute
Route van A naar A
Gemarkeerde route

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
2,59km
Restaurant
 
5,10km
Terras
 
5,49km
Restaurant
 
7,44km
Terras
 
8,48km
IJssalon
 
9,43km
Vissen