Maaspark Ooijen-Wanssum

Het Maaspark Ooijen-Wanssum met een veerooster op de voorgrond in de ochtendnevel tijdens zonsopkomst

Maaspark Ooijen-Wanssum

Vrij toegankelijk, aaneengesloten en waterrijk. Dat zijn de eigenschappen van Maaspark Ooijen-Wanssum; het nieuwe natuurgebied dat tussen Ooijen en Wanssum eind 2020 gerealiseerd is. Maaspark Ooijen-Wanssum is een gebied dat anders is dan andere natuurgebieden. Het is met 540 hectare het grootste aaneengesloten gebied met Maasnatuur in Noord-Limburg. De Maas staat centraal in dit gebied en de invloed van het water is overal zichtbaar. Ter ere van dit unieke gebied is er zelfs een nummer geschreven. Frans Pollux schreef een ode aan het Maaspark Ooijen-Wanssum. Het nummer, Van 't Paad Aaf is te beluisteren via Spotify.

Een gebied vol water

Maaspark Ooijen-Wanssum is een groot natuurgebied in Noord-Limburg. Het is anders dan andere natuurgebieden, want het is aangelegd om te beschermen tegen de hoge waterstanden van de de Maas. In het park zijn veel verschillende soorten landschappen. Er zijn bossen en laagtes waar water uit de grond komt. Hierdoor zijn er veel verschillende planten en dieren in het park. Als het heel hoog water is, dan vullen de hoogwatergeulen zich als eerste. Maar als het water blijft stijgen, dan stroomt het gebied vol. Dit is een heel spectaculair gezicht!

Zonsondergang over Maaspark Ooijen-Wanssum

De Groote Molenbeek

De Groote Molenbeek is een oude Maasarm van ongeveer 32 kilometer lang en stroomt door het Maaspark Ooijen-Wanssum. De Groote Molenbeek ontspringt in Grashoek en stroomt meanderend door het landschap naar Wanssum, waar ze uitmondt in de Maas. Deze beek is uitermate geschikt om te kanoën of te suppen. 

 

De Groote Molenbeek in de lente

Excursies en activiteiten

In het Maaspark Ooijen-Wanssum worden verschillende excursies en activiteiten georganiseerd. Wat dacht je van een wandelspeurtocht of een audiosafari? Of wil je meedoen aan een Sup- of kanotocht over de Groote Molenbeek? Bekijk hieronder het actuele overzicht van excursies en activiteiten in Maaspark Ooijen-Wanssum.

Activiteiten Maaspark Ooijen-Wanssum 

Gezin kanoot over de Groote Molenbeek

Fietsen door het Maaspark Ooijen-Wanssum

Wil je dit waterrijke gebied op de fiets gaan verkennen? Door het Maaspark Ooijen-Wanssum lopen verschillende fietsroutes met verschillende afstanden een verschillende moeilijkheidsgraad. Je kunt de routes starten vanaf diverse locaties. 

Fietsroutes Maaspark Ooijen-Wanssum

Stel fietsend over de fietsroute in Maaspark Ooijen-Wanssum

Podcastwandelingen door het Maaspark

Limburgse muzikant en presentator Frans Pollux maakte speciaal voor het Maaspark Ooijen-Wanssum zes wandelverhalen, die als podcast zijn te beluisteren. In deze verhalen loopt Pollux door het Maaspark en praat hij met betrokkenen over dit unieke gebied. Via QR-codes op de paaltjes in het natuurgebied, kun je de verhalen beluisteren. Zo wandel je via een unieke audiotour door een bijzonder gebied.

Beluister de wandelverhalen via Spotify

Eenzame wandelaar wandelt door het landschap van Maaspark Ooijen-Wanssum