MaasparkOoijen-Wanssum

Maaspark Ooijen-Wanssum

Vrij toegankelijk, aaneengesloten, waterrijk. Dat zijn de eigenschappen van Maaspark Ooijen-Wanssum; het nieuwe natuurgebied dat tussen Ooijen en Wanssum eind 2020 gerealiseerd is. Maaspark Ooijen-Wanssum is een gebied dat anders is dan andere natuurgebieden. Het is met 540 hectare het grootste aaneengesloten gebied met Maasnatuur in Noord-Limburg. De Maas staat centraal in dit gebied en de invloed van het water is overal zichtbaar. 

Ter ere van dit unieke gebied is er zelfs een nummer geschreven. Frans Pollux schreef een ode aan het Maaspark Ooijen-Wanssum. Het nummer, Van 't Paad Aaf is te beluisteren via Spotify.

Een rijk vol water

De tienduizend jaar oude rivierlopen van de Maas zijn herkenbaar en zijn nu het domein van water in vele gedaanten. Met de vele beken, moerasbossen en de met grondwater gevoede laagtes is het Maaspark Ooijen-Wanssum een zeer gevarieerd gebied met een ecologische rijkdom.

Maaspark Ooijen-Wanssum

De Groote Molenbeek

Deze oude Maasarm is ongeveer 32 kilometer lang en stroomt door het Maaspark Ooijen-Wanssum. De Groote Molenbeek ontspringt in Grashoek en mondt bij Wanssum uit in de Maas. Deze beek is uitermate geschikt om te kanoën of te suppen. 

 

Molenbeek Wanssum

Excursies en evenementen

In het Maaspark Ooijen-Wanssum worden verschillende excursies en evenementen georganiseerd. Wat dacht je van een wandelspeurtocht of een audiosafari? Of wat dacht je van een SUP- of kanotocht over de Groote Molenbeek? Bekijk hier het actuele overzicht van excursies en evenementen in Maaspark Ooijen Wanssum. 

Kanoën in het Maaspark Ooijen-Wanssum

Fietsroute Maaspark Ooijen-Wanssum

Wil je dit waterrijke gebied op de fiets gaan verkennen? Door het Maaspark Ooijen-Wanssum loopt een fietsroute van 35 kilometer, over verharde en onverharde paden. Je kunt de route starten vanaf diverse locaties. Deze route is gratis de downloaden op de site van het Maaspark. Bekijk deze route hier.   

Stel fietsend over de fietsroute in Maaspark Ooijen-Wanssum

Wandel door het Maaspark en beluister de verhalen

Limburgse muzikant en presentator Frans Pollux maakte speciaal voor het Maaspark Ooijen-Wanssum zes wandelverhalen, welke als podcast zijn te beluisteren. In deze verhalen loopt Pollux door het Maaspark en praat hij met betrokkenen over dit unieke gebied. Deze verhalen zijn ook te beluisteren wanneer je door het gebied wandelt. Via QR-codes op de paaltjes in het natuurgebied, kun je de verhalen beluisteren. Zo wandel je via een unieke audiotour door een uniek gebied. 

Ben je nieuwsgierig naar de wandelverhalen van Frans Pollux? Je kunt ze al beluisteren via Spotify

Wandelaars met runderen op de achtergrond

Meer weten? Ontdek alles over dit gebied op de website van het Maaspark Ooijen-Wanssum