Museum Peel en Maas - de collectie van Tristan (17)

Museum
Peel en MaasDe collectie van Tristan (17)

Museum Peel en Maas werd recent verrast door een mooi bericht van de zeventienjarige Tristan. Tijdens een bezoek met een vriend raakte hij onder de indruk van de Tweede Wereldoorlog tentoonstelling van Museum Peel en Maas. Hij besloot ter aanvulling op de expositie een aantal objecten in bruikleen te geven! Sinds twee jaar trekt hij er regelmatig op uit met zijn metaaldetector, op zoek naar vondsten uit de oorlog. Op deze manier wil hij graag ‘’het verleden opnieuw laten beleven’’. En wat is een passender moment om zijn collectie te onthullen dan in de week dat de dorpen van Peel en Maas zijn bevrijd?

Tristan

Verhalen van zijn overgrootmoeder over de Tweede Wereldoorlog maakte Tristan nieuwsgierig naar dit onderwerp. Hij mailde het museum: ‘’ik heb grote interesse in de Tweede Wereldoorlog. Ik ben laatst in jullie mooie museum geweest en ik zag dat jullie niet zo veel spullen van de tweede Wereldoorlog hadden. Ik heb een vraag. Ik heb zelf wat spullen uit de tweede Wereldoorlog. Die wil ik graag bij jullie komen tentoonstellen. Hebben jullie hier interesse in?’’ Het Museum Peel en Maas vond het eigen initiatief dat Tristan toonde fantastisch en ze zijn daarom heel trots een deel van zijn collectie tentoon te kunnen stellen. Het is een fraaie aanvulling op de huidige WOII tentoonstelling.

WOII tentoonstelling

Het museum heeft de door hem uitgekozen objecten een mooie centrale plaats binnen de Tweede Wereldoorlog tentoonstelling gegeven. Hier siert in het midden van de ruimte een vitrine met zijn objecten en achtergrondinformatie over de spannende voorwerpen die Tristan heeft opgegraven en gekocht op rommelmarkten. Bij de onthulling van de vitrine stond Tristan met zijn mond vol tanden. Hij vond het geheel erg mooi geworden en voelde zich vereerd met de plaats die zijn collectie heeft gekregen in het museum.

Bevrijdingsweek

Deze week is het exact 77 jaar geleden dat de dorpen van Peel en Maas bevrijd zijn. Tussen 17 november 1944 en 21 november 1944 werden achtereenvolgens Meijel, Helden, Panningen, Egchel, Grashoek, Beringe, Kessel, Kessel-Eik, Koningslust, Maasbree en Baarlo bevrijd door de geallieerden. Museum Peel en Maas vindt het van belang daar ieder jaar bij stil te staan. Dit jaar bood Tristan een mooie aanleiding om te laten zien dat de geschiedenis nog steeds leeft. Zijn opgegraven voorwerpen laten goed zien wat de Tweede Wereldoorlog gekost heeft. Zowel aan materiële kosten en materialen, als aan mensenlevens.