Museum Psychiatrie Venray

Opening Museum Psychiatrie Venray

Opening Museum Psychiatrie Venray

Het vernieuwde Museum Psychiatrie Venray wordt op vrijdag 27 mei officieel geopend door gouverneur Emile Roemer van Limburg. Naast de opening van het museum wordt ook de nieuwe website van het museum gelanceerd. Hoogleraar Gemma Blok zal de aanwezingen meenemen in een verhaal over de Nederlandse psychiatrie met als titel: 'De omgang met moeilijk erfgoed'.

De eerste cliënt met psychiatrische problematiek kreeg 115 jaar geleden in Venray hulp geboden. Het museum vertelt het verhaal over het verleden, het heden en de toekomst van de psychiatrie in Venray op een interactieve manier. Vrijwilligers hebben hard gewerkt om de vernieuwing van het museum een feit te maken onder het nieuwe concept 'enkeltje Venray'.

Het museum

Een drietal verpleegkundigen die zich betrokken voelden bij het erfgoed van 'Het Gesticht' Sint Servatius, verzamelden door de jaren heen alle spullen die vervangen werden door modernere varianten. Ook een medewerker van de Facilitaire Dienst had gevoel voor geschiedenis. Mede door hem, zijn er veel spullen gered. Door het werk van deze mensen is in 1977 het museum geopend. In 1997 kwam daar ook de collectie van het Sint Anna bij. Lees meer over het museum.