Venray Remembers

Het oorlogsverleden van Venray

Venray en haar omgeving kent veel locaties, bezienswaardigheden en activiteiten die in het teken staan van het oorlogsverleden. Wat hier in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, mag nooit worden vergeten. Venray Remembers toont met unieke beelden én persoonlijke verhalen de bijzondere oorlogshistorie van de gemeente Venray en omgeving. Hevige strijd, ondoordringbare gronden en bossen, machtige artillerie, maar vooral ook de mensen die dit hebben meegemaakt; alles komt aan bod in de zeer persoonlijke en aangrijpende oorlogsverhalen. Wie waren deze helden en welke impact had de Tweede Wereldoorlog op hen en op de samenleving?

Venray Remembers verbindt bezienswaardigheden, verhalen en leuke plekken waar je kunt eten en drinken of slapen aan elkaar. Die verbinding is er ‘letterlijk’, met wandel-, fiets- en autoroutes, en ‘figuurlijk’, met arrangementen en samenwerkingen. Lees de persoonlijke verhalen op www.venrayremembers.nl, volg de prachtige wandel-, fiets- en autoroutes en bekijk het oorlogsverleden door een andere bril en via de unieke app. Een moderne manier om jong en oud op een positieve manier te laten herbeleven. Opdat we niet vergeten!

Venray Remembers app

In de unieke Venray Remembers app is nu de eerste beleefroute beschikbaar. Aan de fietsroute 'Aan de andere kant', een mooie route tussen het Oorlogsmuseum in Overloon en de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn, liggen 6 beleefpunten. Je herkent ze aan het unieke bankje met de roestige scheidingswand met daarin een uitgesneden silhouet. Op de beleefpunten kun je via de app een augmented reality video in de omgeving projecteren en stap je zelf in het verhaal dat zich daar heeft afgespeeld.

Download hier de app

Via de Venray Remmebers app beleef je de verhalen op jouw telefoon

Venray Remembers Arrangementen

Venray Remembers biedt diverse arrangementen aan. Deze arrangementen combineren bezienswaardigheden, overnachtingen, eet- en drinkgelegenheden en activiteiten waardoor je Venray Remembers intenser en completer kunt beleven. Er zijn verschillende arrangementen beschikbaar, maar elk met dezelfde focus, namelijk Venray Remembers. Klik op onderstaande button voor de verschillende arrangementen.

Venray Remembers arrangementen

Hotel Asteria biedt ook arrangementen aan voor Venray Remembers

De Verhalen

Het is van essentieel belang dat de verhalen van de Tweede Wereldoorlog worden verteld, opdat we nooit vergeten wat er is gebeurd. Op de website van Venray Remembers vind je bijzondere getuigenissen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt, als militair of als bewoner in bezet gebied. Deze heldhaftige mensen delen hun unieke ervaringen en bieden ons een waardevolle inkijk in de impact van de oorlog op hun leven en op de samenleving in Venray en omgeving.

De Verhalen van Venray Remembers

Kinderen luisteren naar de verhalen van de gids op het Duitse Oorlogsbegraafplaats

Bezienswaardigheden

De gemeente Venray kent een rijke, maar ook bewogen geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de regio het toneel van hevige gevechten, met grote impact op de lokale bevolking. Sporen van dit oorlogsverleden zijn nog altijd zichtbaar in de omgeving. Zo vind je in Venray ook de zogenaamde Stolpersteine. Gedenktekens die door heel Europa een tastbare herinnering vormen aan de joodse slachtoffers die nooit terugkeerden uit de concentratiekampen.

Bekijk hier de bezienswaardigheden

Oudere man fiets weg van de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn

Venray Remembers routes

Er zijn verschillende Venray Remembers routes waarbij je meer leert over de oorlogsjaren in Venray. De routes kun je te voet volgen, per fiets of met de auto. Zo is er de fietsroute Aan de andere kant, die je langs 6 bijzondere plekken leidt tussen het Oorlogsmuseum in Overloon en de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Onderweg kom je langs diverse oorlogsmonumenten, restanten van schuttersputjes en andere sporen uit de Tweede Wereldoorlog.

Routes

Fietsers kijken vanaf de fietsersbrug in het Oorlogsmuseum Overloon naar de bezienswaardigheden