Wandelen in de zomer langs wandelknooppunten

9 zomerse wandelingen langs wandelknooppunten

De mooiste routes langs wandelknooppunten

Zomer is de ideale periode om een wandeling te maken door het prachtige landschap van Limburg. Zoek de verkoeling op in één van de schaduwrijke natuurparken of loop van waterplas naar waterplas waar de koele briesjes net wat harder waaien dan in de pittoreske steden en dorpen. Hieronder hebben we  wandelroutes voor je uitgelicht die allemaal langs wandelknooppunten voeren. Wil je een andere mooie wandelroute lopen? Klik dan op 'overige wandelingen'.

Wandelrouteplanner

Heb je onderstaande routes al gewandeld en wil je eens ergens anders naar toe wandelen? Stel dan je eigen wandelroute samen. Dat kan op de wandelrouteplanner. Stippel je route uit van knooppunt naar knooppunt en maak zo je eigen ideale wandelknooppuntenroute. 

1. Tussen Mortel, Maas en Swalmdal

De wandelroute 'Tussen Mortel, Maas en Swalmdal' brengt je door het dorp Beesel en de prachtige natuur van het buitengebied van Beesel dat in de loop van de jaren gevormd is door de Maas.

Afstand: 8,4 km
Startpunt: de Markt in Beesel, knooppunt 1

Het buitengebied bij Rijkel

2. De Psychiatrie Wandelroute Venray

Psychiatrie en Venray gaan al meer dan honderd jaar samen. De Psychiatrie Wandelroute Venray loopt langs diverse bezienswaardigheden van de psychiatrische inrichtingen uit het Venrayse verleden.

Afstand: 6,3 km
Startpunt: knooppunt 01, Eindstraat Venray

Een beeld bij de Sint Petrus' Bandenkerk in Venray langs de psychiatrieroute

3. Panorama Kessel

De Panoramaroute begint in Kessel waar je al meteen een stuk over de maasboulevard loopt. Met de veerpont steek je de Maas over en loop je via de oude veerweg langs de Maas met een prachtig panorama op Kessel dat hoog op de Maasoever ligt.

Afstand: 8 km
Startpunt: vlakbij de Maasboulevard in Kessel, knooppunt 9

De Maasboulevard in Kessel met in de verte Kasteel Keverberg

4. Prachtplekken op het eiland in de Maas

Stevensweert en Ohé en Laak liggen op een eiland tussen twee Maasarmen. Het eiland is ongeveer 5 km lang en 2,5 km breed. Deze unieke ligging heeft de historie van beide dorpen bepaald.

Afstand: 12,6 km
Startpunt: Hompesche Molen Stevensweert, knooppunt 61

De zon straalt in het centrum van Stevensweert

5. De verborgen parels van Neer

Tijdens het ommetje 'De verborgen parels van Neer' maak je kennis met een paar verborgen toeristische pareltjes en geniet je onder meer van de prachtige vergezichten over de Maas in Hanssum en van de Neerbeek met zijn vistrappen.

Afstand: 6,4 km
Startpunt: Voormalig Raadhuis Neer, knooppunt 6

Molensteen tegen de muur van de Friedessemolen in Neer

6. Knuppelbrug in de Peel

De Peel is zo Nederlands als maar kan. Toch ontdek je tijdens de wandeltocht 'Knuppelbrug-Rood' dat dit gebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg zich moeilijk laat vergelijken met andere delen van ons land.

Afstand: 3 km
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, knooppunt 82

De knuppelbrug in Nationaal Park de Groote Peel

7. Stadswandeling Weert

Proef de gezellige binnenstad van Weert. De Stadswandeling Weert voert je o.a. langs het Ursulinenhof, het winkelcentrum en de promonade, singelpanden, de passantenhaven en kasteel op de biest. Let op; dit is geen knooppuntenroute.

Afstand: 3 km
Startpunt: de Markt in Weert

De Muntpassage met op de achtergrond de St. Martinuskerk

8. De Rode Beek in Roerdalen

Tijdens de wandelroute de Rode Beek merk je hoe rijk aan afwisseling dit landschap is. De route loopt door het bos met veel verschillende boomsoorten, dan langs weilanden en houtwallen, direct het drassige natuurreservaat De Turfkoelen in.

Afstand: 9,9 km
Startpunt: Nationaal Park de Meinweg, knooppunt 41

Picknickbank in Nationaal Park de Meinweg

9. Het Kapeller Kwartier

Deze wandelroute voert langs het Kapeller Kwartier en door het groene buitengebied van de stad Roermond. Het Kapeller Kwartier herbergt een viertal bijzondere parels. De Kapel in 't Zand, Het Oude Kerkhof, Het Kruiswegpark en De Kepelse Meule.

Afstand: 5,5 km
Startpunt: Kapel in 't Zand, knooppunt 79

De Kapel in 't Zand te Roermond