Draaksteken Beesel

Acteurs spelen de voorstelling van het Draaksteken in Beesel in 2016

Beesel, ook wel drakendorp genoemd, staat bekend vanwege de legende van Sint Joris en de draak. Om de 7 jaar staat het dorp namelijk helemaal in het teken van deze legende tijdens het Draaksteken. Lees snel verder en ontdek meer over Beesel.

Draaksteken Beesel

Heb jij al eens van het Draaksteken in Beesel gehoord? Om de 7 jaar staat Drakendorp Beesel helemaal in het teken van het Draaksteken. Er wordt dan namelijk in de zomer een groot openluchttheater met zes voorstellingen opgevoerd. Tijdens dit openluchttheater kun je als publiek genieten van drama, zang, muziek, gevechten én humor in het teken van de legende van Sint Joris en de Draak. En het leuke is, elke uitvoering van het Draaksteken is net iets anders dan het verhaal van de 7 jaar ervoor. Zo blijft het theaterstuk spannend voor de spelers én het publiek. 

De circa 400 (amateur) spelers zijn inwoners van Beesel óf geboren in het drakendorp. Ook het gigantische decor, kleding én de imposante vuurspuwende draak worden door de inwoners zelf gemaakt. Kortom Draaksteken leeft in Beesel! Gedurende het Draaksteken kun je genieten van het openluchttheater, een historische optocht en de versierde woningen.

Koop je tickets hier

Openluchtspel Draaksteken in Beesel

Draaksteken; een eeuwenoude traditie

Al sinds 1736 is het in stand houden van de legende Sint Joris en de Draak een traditie. Een strijd tussen goed en kwaad. Waar vroeger een kort toneelstuk werd opgevoerd voor enkele mensen, is het Draaksteken in Beesel inmiddels uitgegroeid tot een groot openluchttheater.

Sinds 1967 wordt het Draaksteken op één vaste plaats opgevoerd, namelijk bij het kasteel Nieuwenbroek. Tijdens het openluchttheater wordt het terrein omgetoverd tot een fantastisch decor omringd door gigantische tribunes. 

Decor kasteel Draaksteken met acteurs op de voorgrond

Bijzonder immaterieel erfgoed

Het Draaksteken is niet zomaar een openluchtspel. De traditie is namelijk officieel toegevoegd aan de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Van het Draaksteken wordt nadrukkelijk gezegd dat dit een traditie van de hele Beeselse gemeenschap is.

De toekenning van het immaterieel erfgoed is een mooie erkenning voor de bijzondere traditie die generatie op generatie blijft voortleven. Tegenwoordig is de stichting Draaksteken de organisator van deze bijzondere traditie.

Historische optocht in Beesel met de draak

Drakendorp Beesel

Van straatnaambordjes, putdeksels, hekjes en de blauwe schildjes aan de huizen; overal kom je de draak tegen! Dat het Draaksteken leeft in Beesel is wel duidelijk. Ga even lekker zitten op de keramieken Drakenstaart in het centrum en geniet van de omgeving.

Wil je met de kids op pad in Beesel? Wandel dan de Drakenwandeling en ga op pad met Joris en Cathelijne. Volg de route en speel op de genummerde plekken een spel om de code te kraken!

Wil je extra lang genieten van het Drakendorp? Boek dan een overnachting. Van gezellige B&B's, een rustige camping tot fijne vakantiewoningen. In Beesel en Reuver kun je heerlijk overnachten. 

Overnachten gemeente Beesel

Straatborden met draak afgebeeld

VVV-inspiratiepunt

Ben je in de buurt van Beesel of Reuver? Breng dan een bezoek aan het VVV-inspiratiepunt bij Landal Lommerbergen. Je kan hier terecht voor toeristische informatie. De ruimte van het inspiratiepunt is volledig gethematiseerd naar de legende van Sint Joris en de Draak, met interactieve elementen. De medewerkers adviseren je graag over wandel- en fietsroutes en tips voor leuke uitstapjes.

Het adres van het inspiratiepunt is: Lommerbergen 1, 5953 TT Reuver. 

Jongen in het VVV-inspiratiepunt bekijkt tv-scherm dat gethematiseerd is naar Sint Joris en de Draak