De Big Five van Limburg 

Zonsopkomst in natuurgebied het Leudal

Ontdek de Big Five van Limburg

In Limburg vind je veel verrassende parels en prachtige natuurgebieden. De vijf toppers in Hart van Limburg, die je gezien móét hebben, noemen wij de Big Five van Limburg. Deze gebieden zijn elk seizoen prachtig. Hier heb je geen filters nodig om adembenemende foto's te maken. Ga op safari in eigen land en ontdek de Big Five van Limburg! 

1. GrensPark KempenBroek

We trappen deze lijst af met GrensPark KempenBroek. Dit is een uitgestrekt, goed ontsloten gebied op de grens van Nederlands en Belgisch Limburg, ter hoogte van Weert. Hier kun je genieten van de open ruimte en de stilte. Het gebied bestaat uit bossen, moerassen, hooilanden en beekvalleien.

 Meer over GrensPark KempenBroek

2. Rivierpark Maasvallei

Op nummer 2 staat RivierPark Maasvallei. Dit gebied strekt zich uit langs de Limburgse Maas en bestaat uit een uitgebreid netwerk van rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindplassen, struingebieden en uiterwaarden. Ongeveer 630 ha van dit landschap is ingericht als natuurgebied.

Meer over Rivierpark Maasvallei

Ochtendnevel bij de brug in Rivierpark Maasvallei

3. Nationaal Park De Meinweg

De Meinweg heeft een oppervlakte van circa 1.800 ha. In het Meinweggebied zorgen bossen, heide, vennen en beekdalen voor een gevarieerd landschap. Dit is het enige gebied in Limburg waar de adder voorkomt.

Meer over Nationaal Park De Meinweg

Uitkijktoren in Nationaal Park De Meinweg

4. Nationaal Park De Groote Peel

De Groote Peel is het kleinste Nationale Park van Nederland, maar daardoor niet minder bijzonder. Het park staat vooral bekend om de zichtbare geschiedenis van de turfwinning. In het broedseizoen zijn er ruim negentig vogelsoorten te vinden.

Meer over Nationaal Park De Groote Peel

5. Natuurgebied het Leudal

Last but not least in de Limburgse Big Five: Natuurgebied het Leudal. Dit natuurgebied omvat zo'n 900 ha, waarvan een groot deel (500 ha) als reservaat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. Het natuurgebied is een zeer populair wandelgebied en bestaat uit schilderachtige beekdalen.

Meer over het Leudal

Natuurgebied Leudal

Op fietssafari in de Limburgse Big Five

Tijdens deze fietstocht ga je op safari in de Limburgse Big Five: vijf schitterende natuurgebieden in Hart van Limburg. Terrassenlandschappen, hoogveengebieden, oude maasarmen, metershoge zandduinen en prachtige beekvalleien. Elk gebied heeft zijn eigen unieke kenmerken en sommige zijn zelfs grensoverschrijdend.

Fietsen voor het routebord bij Buitencentrum De Pelen

Natuurgebieden in Limburg

In Limburg vind je ontzettend veel onontdekte natuur. Naast de Limburgse Big Five zijn er nog veel meer natuurgebieden die het ontdekken waard zijn. Van grote tot kleine gebieden: Bekijk hier álle natuurgebieden in Noord- en Midden-Limburg.