Culturele activiteiten: rondrijden in een oude trein van de Miljoenenlijn

Top 6 Culturele Activiteiten

Dat een uitstapje niet alleen leuk maar ook leerzaam kan zijn, bewijzen de vele culturele activiteiten die in het Hart van Limburg te doen zijn. Tijdens een bezoek aan een van de vele musea en authentieke monumenten die (soms) opengesteld zijn, leer je van alles over de Limburgse geschiedenis. Hieronder hebben we enkele tips voor leuke culturele activiteiten voor je op een rijtje gezet. Leerzaam, interessant en vooral heel erg leuk.  

1. De Miljoenenlijn

Stap in voor een onvergetelijke rit met de stoom- en dieseltrein van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij Miljoenenlijn! Laat je meevoeren door het betoverende landschap, bezoek de bijzondere evenementen en maak een nostalgische reis terug in de tijd. In de monumentale visitatiezaal van station Simpelveld is Brasserie Perron 4 gevestigd, een unieke stationsrestauratie met een bourgondische menukaart. Geniet in de brasserie en op het ruime terras van het prachtige uitzicht, waar op rijdagen de stoomtrein letterlijk voor de deur stopt, en proef de nostalgie van de jaren twintig van de vorige eeuw.

Een van de halteplaatsen van de Miljoenenlijn

2. Openluchtmuseum Eynderhoof

Eynderhoof ligt in het prachtige peelgebied en is een leuke culturele activiteit bij uitstek. Wie wil weten hoe de mensen rond het jaar 1900 in de Peel leefden, werkten, woonden en speelden, kan dat in het openluchtmuseum Eynderhoof zien. Meer dan 350 vrijwilligers vormen het hart van het museum in Nederweert-Eind. Spelen, eten, drinken, knutselen, ontdekken, beleven en bewonderen. Dat past bij het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof.

Fiets tegen een hekje bij Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof

3. Missiemuseum

Ga op ontdekkingstocht naar lang vervlogen tijden in het Missiemuseum. De klokken in het museum tikken al sinds 1934 niet meer en zodra je ook maar één voet in het museum zet, wandel je terug in de tijd. In de verwonderlijke verzameling van het Missiemuseum zijn collectiestukken vanuit de hele wereld te zien met als één van de hoogtepunten de opgezette, wereldberoemde Steyler Beer. De unieke collectie is ontstaan door toezendingen van missionarissen, die in verre landen missiewerk deden.

Vrouw kijkt verwonderlijk naar de collectie van het Missiemuseum in Steyl

4. Archeo Route Limburg

Met de Archeo Route Limburg app ontdek je de verhalen achter de Limburgse geschiedenis en archeologie. Op de vindplaats sta je oog in oog met een virtuele archeoloog. Hij laat je zien en beleven wat er zich op deze locatie in het verleden heeft afgespeeld. Met behulp van video, augmented reality (AR)  en 3D technieken beleef je het verleden op een moderne, virtuele en unieke manier. Ontdek ook welk archeologisch voorwerpen verbonden zijn aan deze historische plekken.

Met de Archeo Route Limburg app verhalen van archeologische vondsten beleven

5. Maas Binnenvaartmuseum

Ver weg van alle wereldzeeën of grote industriesteden ligt de grootste binnenhaven van Nederland. Maasbracht kent een rijke historie met de Maas en de binnenvaart. Als grootste binnenhaven van Nederland mag Maasbracht zich met recht het centrum van de binnenvaart noemen. Het Maas Binnenvaartmuseum stelt een rijke geschiedenis aan verhalen en herinneringen uit de binnenvaart van Maasbracht tentoon. Ook bijzonder leuk is het om eens zelf met de simulator te varen. Vooral als blijkt dat dit helemaal nog niet zo gemakkelijk is. Dat geldt voor jong en oud!

De simulator van het Maas Binnenvaartmuseum

6. Museum Peel en Maas

Museum Peel en Maas in Helden biedt een leuk uitstapje voor het hele gezin! Van de Romeinen en de Tweede Wereldoorlog, tot aan het meer recente leven in de jaren vijftig. Bij Museum Peel en Maas in Helden beleef je de geschiedenis van de streek! Van de jager-verzamelaars, de Kelten, de Romeinen, tot aan de Tweede Wereldoorlog en de aardbeving van 1992. Voor kinderen is er een spannende speurtocht! Hoogtepunt is de nabootsing van de aardbeving uit 1992. Je wordt flink door elkaar geschud, als je durft…

De ridder van Museum peel en Maas trekt veel bekijks