icon/category/kerk

Kerk

Abdijkerk Thorn

De geschiedenis van Thorn, ook wel het 'witte stadje', gaat maar liefst terug tot het jaar 975!

De geschiedenis van Thorn, ook wel het 'witte stadje', gaat maar liefst terug tot het jaar 975. Het Limburgse Thorn ligt heel dicht tegen de Belgische grens aan. De plaats wordt dankzij alle witte huizen in de binnenstad ook wel het 'witte stadje' genoemd. 

De geschiedenis van dit plaatsje loopt vrijwel parallel aan de geschiedenis van de Thornse abdij, die de Heilige Ansfried in 975 stichtte. De kerk was een stiftkerk, de hoofdkerk van de kloostergemeenschap, en lid worden van dit Thornse stift kon niet zomaar. 
 
Was je niet van hoge stand, dan was een plek in het Thornse stift helaas niet voor je weggelegd. In 1797 werd het stift echter opgeheven na de komst van de Fransen, waarbij ook alle abdijgebouwen behalve de kerk werden afgebroken. 
 
Deze gotische stiftkerk met barokke inrichting staat er nog steeds, na verschillende restauraties. In maart 2020 sloegen inbrekers een gat in de vitrine van de schatkamer en namen ze enkele kostbare liturgische voorwerpen mee. 
 
Gelukkig werd een deel van de buit teruggevonden bij een aanhouding en zijn de objecten intussen weer veilig terug in de schatkamer.

Contact en locatie

Abdijkerk/Parochiekerk Thorn
Kerkberg 2
6017 HA
Thorn