Blankwater

Blankwater
Blankwater 12
6071 NV
Swalmen

Natuurgebied

Het Blankwater ligt aan de zuid-oostzijde van de kern Boukoul en is een gradientrijk gebied met hoogteverschillen van wel 30 meter.

Wat is Blankwater?

Van oorsprong is het een moerassig gebied met vennen en schraalgrasland, waarna het lange tijd in gebruik is geweest als landbouwgebied. In 1997 zijn, naast de bestaande kleinere plassen, twee grote plassen aangelegd en werd voedselrijke grond afgeschraapt om de oorspronkelijke flora de kans te geven zich opnieuw te ontwikkelen.
 

Wat kom je hier tegen?

Het gebied is een geweldige biotoop voor diverse amfibieën waaronder de zeldzame rugstreeppad en vinpootsalamander. De das komt in dit gebied ook voor. Langs de oevers van de plassen kunt u diverse soorten watervogels zien. Omdat het gebied ook zeer rijk is aan libellen heeft de boomvalk hier haar jachtgebied. Op mooie zomeravonden kun je de valk boven het wateroppervlak zien jagen op libellen.
In de zomer kun je in Blankwater rustig gaan zitten om het waterleven te bekijken. In de winter kan op de plassen geschaatst worden. Blankwater is dus in elk seizoen de moeite waard.

Het Blankwater is een mooi gebied om te wandelen en te fietsen. Er zijn dan ook diverse wandel- en fietspaden door het gebied.

Fietsroutes midden in Limburg
Wandelroutes midden in Limburg

Terug naar natuurgebieden Midden in Limburg

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
3,10km
Ruiterroute
 
 
 
 
5,30km
Fietsroute
 
 
5,30km
Wandelroute
 
 
 
5,31km
Wandelroute
 
 
5,80km
Bezoekerscentrum