Landgoed Exaten

Landgoed Exaten
Exaeten 1
6095 PD
Baexem

Natuurgebied

Exaten is een landgoed van 141 ha, gelegen ten zuidoosten van Baexem.

Naald- en eikenbos, lanen van beuk en Amerikaanse eik, hakhoutwallen, weilanden en akkers wisselen elkaar af. Twee opvallende boerderijen, Stockxhof en Exatenhof, zijn in het gebied aanwezig.
Exaten wordt doorsneden door de Haelense beek en de N68. Aan de zuidzijde grenst het landgoed aan de Beegderheide, terwijl de noordzijde via de Beijlshof overloopt in het Leudal.

Exaten kan in twee delen worden gesplitst: het beekdal van de Haelense beek en de hoge zandgronden ten zuiden daarvan. In het beekdal bevinden zich enkele populierenbosjes. De grootste oppervlakte van het beekdal wordt echter ingenomen door weilanden. Hierin zijn ten behoeve van de amfibieënfauna zeven poelen aangelegd. Op de overgang van het beekdal naar de zandgronden, is plaatselijk nog een enkele meters hoge steilrand te zien.

Exaten is voor wandelaars vrij toegankelijk op wegen en paden. Een aantal zandpaden kan eveneens door fietsers worden gebruikt. Ruiters zijn welkom op de ruiterroute die het gebied doorkruist. Door de ligging van Exaten, tussen Leudal, Beegderheide en andere natuurgebieden, is deze omgeving zeer geschikt voor wandel- en fietstochten.

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
 
2,53km
Fietsroute
 
 
3,83km
Wandelroute
 
 
4,18km
Ruiterroute
 
4,39km
Wandelroute
 
4,48km
Fietsroute
 
4,67km
Bezoekerscentrum
 
4,68km
Wandelroute
 
4,71km
Ruiterroute
 
4,79km
Wandelroute
 
 
4,98km
Wandelroute
 
5,61km
Wandelroute
 
 
5,63km
Wandelroute
 
 
 
 
6,58km
Fietsroute
 
6,80km
Wandelroute