Maasbracht in de gemeente Maasgouw

Uitzicht op de binnenhaven van Maasbracht met op de achtergrond de waterkrachtcentrale

Het waterrijke Maasbracht

Maasbracht is een dorp in de gemeente Maasgouw en ligt midden in Limburg. Het dorp bestaat uit twee delen, Maasbracht en Brachterbeek  die worden gescheiden door de snelweg A2. Met zijn ligging aan de Maas, de Maasplassen en het Julianakanaal is water van groot belang voor Maasbracht. Het heeft een grote haven die belangrijk is voor de binnenvaart. Veel schepen gebruiken het kanaal om goederen naar België en Franrijk te vervoeren. Ook heeft Maasbracht een sluizencomplex met het grootste verval van Nederland. Door de aanwezigheid van de Maasplassen is ook de pleziervaart hier niet weg te denken. Naast al dat water heeft Maasbracht ook een heel leuk centrum en enkele zeer bijzondere bezienswaardigheden die een bezoekje meer dan waard zijn.

Havenwandeling in Maasbracht

De scheepvaart speelt een belangrijke rol in het heden en het verleden van Maasbracht. De haven van Maasbracht is de grootste binnenvaarthaven van Nederland en één van de grootste van Europa en is van belang voor zowel de binnenvaart als voor de pleziervaart. Tijdens deze wandeling loodst de VVV-gids je door de haven van Maasbracht en kom je meer te weten over het maritieme erfgoed en de geschiedenis van het dorp Maasbracht.

Meer informatie over de havenwandeling

Het uitzicht vanaf de sluis in de haven van Maasbracht

Maas Binnenvaartmuseum

Maasbracht is de grootste binnenhaven van Nederland en is daardoor het centrum van de binnenvaart. In Maasbracht bevindt zich het Maas Binnenvaartmuseum. Hier is van alles te vinden over de geschiedenis van de schippersbeurs en binnenvaart.  Het Maas Binnenvaartmuseum is een interactief museum en daardoor ook een heel leuk en educatief uitje voor kinderen. Het museum is toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers.

Maas Binnenvaartmuseum

De stuurhut van het Maas Binnenvaartmuseum

Rondvaarten Rederij Cascade

Gevestigd aan de Cruise Terminal in Maasbracht, direct aan de Havenboulevard, ligt Rederij Cascade. De schepen van Cascade, de 'Maaslakei' en 'Stadt Wessem', vertrekken regelmatig vanuit de haven voor een rondvaart over de Maas en de Maasplassen. Tussen april en oktober zijn er verschillende rondvaarten mogelijk. Er is gratis parkeergelegenheid vlakbij de steigers en de vloot van Rederij Cascade is volledig rolstoeltoegankelijk.

Rederij Cascade

Mensen wachten om aan boord te gaan van het schip 'Stadt Wessem' van Rederij Cascade

Riverside Lounge Maasbracht

Op veel plaatsen in Maasbracht kun je heerlijk eten, zo ook bij het pas geopende Riverside Lounge. Op een prachtige locatie aan het water met uitzicht op de binnenhaven van Maasbracht, ben je hier aan het juiste adres voor een heerlijk hapje en een verfrissend drankje. De keuken werkt met lokaal geproduceerde ingrediënten, waarbij producten van de hoogste kwaliteit de sterren van elk gerecht zijn. Hier geniet je pas echt van een 'taste with a view'!

Riverside Lounge

Het uitzicht over de binnenhaven van Maasbracht vanuit Riverside Lounge Maasbracht

Sluizencomplex Maasbracht

Eén van de bezienswaardigheden die je echt gezien moet hebben in Maasbracht is het Sluizencomplex. Hier vind je namelijk de Drielingsluis. Het complex vormt de overgang tussen het Julianakanaal en de Maas. Als je op de Drielingsluis staat, heb je een schitterend uitzicht over de haven van Maasbracht en de activiteiten op het water die plaatsvinden. De sluis heeft een verval van ca. 12 meter en heeft daarmee het grootste verval van Nederland. 

Meer informatie over het sluizencomplex

Binnenvaartschip vaart door de Drielingsluis in Maasbracht

De Maasbrachter Havendagen

Eens in de twee jaar vind er in Maasbracht een geweldig feestje plaats: De Maasbrachter Havendagen! Op 28, 29 & 30 juni 2024 staat de gehele boulevard van Maasbracht in het teken van de scheepvaart, muzikale optredens, hapjes en drankjes, netwerken met elkaar en vooral heel veel gezelligheid. Meer informatie over het programma en de tickets volgt tzt!

De skyline van Maasbracht gezien vanuit de haven

Meer ontdekken?

Ben je benieuwd wat er allemaal nog meer te zien, te doen en te beleven is in Maasbracht en omgeving? Kijk dan verder wat er allemaal te ontdekken is in de gemeente Maasgouw. Ontdek restaurants waar je heerlijk kunt eten, mooie overnachtingsplekken aan het water en gouden tips voor een uniek dagje uit met familie en vrienden of in je eentje. Klik op onderstaande button en lees meer over de gemeente Maasgouw, haar waterrijke omgeving en historische plaatsen!

De gemeente Maasgouw

Kinderen klauteren over de Maaskeien bij het dorpje Stevensweert in de gemeente Maasgouw