Muurschilderingen Stevensweert

Muurschildering in Stevensweert van een man

Stevensweert is een prachtig dorpje gelegen in de provincie Limburg in Nederland. Er zijn muurschilderingen gemaakt door een groep kunstenaars die zich hebben laten inspireren door de geschiedenis en de natuur van Stevensweert en hebben dit op een bijzondere manier vertaald naar de muurschilderingen. Ze zijn te vinden op verschillende plekken in het dorpje en hebben elk hun eigen verhaal. 

De muurschilderingen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar hebben ook een belangrijke rol gespeeld bij het opknappen van het dorpje. Door de muurschilderingen zijn de muren in dit dorpje nu een stuk aantrekkelijker geworden. Het is zeker de moeite waard om deze bijzondere kunstwerken te gaan bekijken.

Schutterscompagnie St. Rochus 

Als eerste werd een muurschildering in schuttersthema aangebracht op de zijgevel van het pand van schutterscompagnie St. Rochus. Vervolgens werd de Slag om Stevensweert van 1702 vereeuwigd op een muur van de vestingwerken. Als derde wordt er nog een schildering op een historisch pand op de Molenstraat Noord aangebracht, die verwijst naar de Hompesche Molen en de baggerwerken rond het Eiland aan de Maas.

De Slag om Stevensweert

Amici Insulae, een vereniging die zich inzet voor het behoud van de cultuurhistorie in Stevensweert, is de aanstichter van een kleurexplosie op het eiland. Ter ere van hun 40-jarig bestaan willen ze de gemeenschap een blijvende herinnering geven in de vorm van muurschilderingen. De eerste schildering toont aspecten van de vestingstad en er komen nog twee schilderingen: een over de Slag om Stevensweert uit 1702 en een over de 300 jaar oude Hompesche Molen en grindwinning.

De Graaf Von Hompesch

Op de Molenstraat Noord bevindt zich een kunstwerk dat is aangebracht op een historisch pand. Het is een muurschildering die verwijst naar de Hompesche Molen en de baggerwerken rondom het Eiland in de Maas. Dit is de derde muurschildering die in het afgelopen jaar is verschenen in het vestingstadje. Eerder werden er al historische muurschilderingen aangebracht op de zijgevel van het pand van schutterscompagnie St. Rochus en op een muur van de vestingwerken.

Muurschildering in Stevensweert van een man en een molen