Natuurgebieden
in Nederweert

Zomer in de Nationaal Park Groote Peel

Unieke natuurgebieden

De gemeente Nederweert is een groene gemeente met unieke natuurgebieden. Drie van deze natuurgebieden hebben de status van Natura 2000 gebied. Een Natura 2000 gebied is een speciaal aangewezen natuurgebied waar bedreigde planten- en diersoorten en hun leefgebieden worden beschermd. Deze natuurgebieden in Nederweert kenmerken zich door een unieke biodiversiteit en hier worden specifieke regels en beheersmaatregelen toegepast om ervoor te zorgen dat deze biodiversiteit behouden blijft en eventueel kan herstellen. De drie Natura 2000 gebieden in de gemeente Nederweert zijn: Nationaal Park De Groote Peel, natuurgebied de Weerterbergen en Sarsven en De Banen. 

Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een Natura 2000 gebied gelegen op de grens van de Nederlandse provincies Limburg en Noord-Brabant. Het is een veengebied met een rijke geschiedenis en een uniek landschap, gekenmerkt door uitgestrekte veenmoerassen, vennen, heidevelden en kleine bossen. Vroeger werd in De Groote Peel veen afgegraven voor brandstof, wat heeft bijgedragen aan de vorming van het huidige landschap. Na de turfwinning ontwikkelde het gebied zich tot een belangrijk natuurgebied en is het nu een waar paradijs voor veel verschillende vogelsoorten die hier broeden.

Vlonderpad in de zomer in Nationaal Park de Groote Peel.

Natuurgebied het Weerterbos

Het Weerterbos is een onderdeel van het natuurgebied KempenBroek, een grensoverschrijdend natuurgebied dat zich uitstrekt over zowel Nederland als België. Een deel van het Weerterbos ligt in de gemeente Nederweert. Het gebied staat bekend om zijn gevarieerde landschap met afwisselend bos, open velden en moerassen. Maar het meest bekend is het Weerterbos om de edelherten die er leven en het burlen dat de mannetjes edelherten doen in de bronsttijd. Een natuurgebied, uniek in zijn soort.

Edelhert staat in de ochtendnevel in het Weerterbos in de gemeente Nederweert

Sarsven en De Banen

Net als het Weerterbos liggen ook Sarsven en De Banen in het grensoverschrijdende natuurgebied KempenBroek. Sarsven en De Banen vormen samen een uniek natuurgebied in de gemeente Nederweert ten zuidoosten van het dorp Nederweert-Eind. Een opvallend kenmerk van dit gebied zijn de waterrijke landschappen. De waterpartijen dragen bij aan de diversiteit en vormen belangrijke leefgebieden voor diverse planten- en diersoorten. Verschillende watervogels, amfibieën en libellen zijn hier te vinden. Daarnaast zijn er ook verschillende plantensoorten die goed gedijen in natte omstandigheden.

Hek in natuurgebied Sarsven en De banen

Overige natuurgebieden

Naast de drie Natura 2000 gebieden zijn er nog een aantal natuurgebieden in de gemeente Nederweert die een bezoekje meer dan waard zijn. Hier kun je naar hartenlust wandelen en fietsen, genietend van alle natuurschoon dat je onderweg tegenkomt. Ook al hebben deze gebieden niet de status van een Natura 2000 gebied, toch zijn het schitterende landschappen waar je de meest prachtige flora en fauna kunt ontdekken als je goed kijkt!

Meer natuurgebieden in de gemeente

Vlinder op een plant bij de Vlinderpaat in Nederweert