Architect dr. Pierre Cuypers

Pierre Cuypers

Grootmeester der neogotiek

Rijksbouwmeester dr. Pierre Cuypers (1827-1921), is één van Roermond's beroemdste zonen. Deze grootmeester van de neogotiek bouwde onder meer het Amsterdamse Centraal Station, het Rijksmuseum en Kasteel de Haar. Toch was Cuypers, trots op zijn katholieke achtergrond, in de eerste plaats een architect van kerken. Zo is de restauratie van de prachtige Munsterkerk in Roermond bijvoorbeeld van zijn hand.

Naast gebouwen en kerken, ontwierp dit multitalent ook meubels, interieurs en allerlei kunstvoorwerpen. Een selectie hoort tot de vaste collectie van het Cuypershuis, zijn voormalig woonhuis te Roermond. Hier overleed Pierre Cuypers in 1921. Naast de Munsterkerk vind je een karakteristiek standbeeld van Cuypers, gemaakt door beeldhouwer August Falise. Zijn monumentale graf bevindt zich op 'den Aje Kirkhaof' in Roermond.

Cuypershuis Roermond 

Stap het Cuypershuis binnen en neem een kijkje in het leven van Pierre Cuypers. Hier heeft hij gewerkt, zijn ambitieuze plannen uitgevoerd en gewoond met zijn gezin. Ontdek in dit huis hoe deze grootmeester met zijn persoonlijkheid, ambitie en moderne ondernemersgeest deze grote projecten heeft kunnen binnenhalen en voltooien.

Foto: Maartje van Berkel

Cuypershuis tentoonstelling

Tentoonstelling 'De golvende lijn'

Vanaf 20 mei 2022 tot en met 3 maart 2023 is de tentoonstelling 'De golvende lijn' te zien met een nieuwe installatie van Christie van der Haak. Je loopt hier als het ware door het kunstwerk heen. De muren zijn gevuld met patronen, kleuren en vormen. Je kan hier rond blijven kijken en steeds weer iets nieuws ontdekken. Dit is een erg fotogenieke plek.

Foto: Christie van der Haak

Golvende Lijn van Christie van der Haak

Cuypers wandeling

Deze wandeling neemt je mee door de geboorteplaats van Cuypers: Roermond. Je loopt langs zijn bekende en minder bekende werken. De wandeling start bij het VVV kantoor en kan verlengt worden naar de wijk Kapel in 't Zand. Op het Oude Kerkhof kan je het grafmonument van Cuijpers nog vinden.

Museumtuin Cuypershuis

Top 6 Cuypers' werken

Pierre Cuypers heeft in zijn tijd veel prachtige bouwwerken ontworpen. Een aantal van deze projecten worden steeds genoemd als meesterwerken. Hierbij gaat het onder anderen over de Munsterkerk in Roermond, maar ook over het Rijksmuseum bijvoorbeeld. Ben je benieuwd naar de werken waar het nog meer over gaat? Lees dan hier verder.

Munsterkerk Roermond

Cuypers arrangementen

Wandel mee met een gids door de geboorte- en woonplaats van Pierre Cuypers. Je bezoekt onder anderen de Munsterkerk, waar de gids uitgebreid vertelt over de rol van Cuypers tijdens de grote restauratie. Op werkdagen wordt ook de Teekenschool bezocht. De tocht duurt ongeveer 1,5 uur.

Reserveer hier.

Teekenschool