Sloepvaren op de Maasplassen
De Maasplassen lonken elke keer weer als we Roermond binnenrijden. Als rasechte Limburgse ben ik met mijn partner Marcel benieuwd naar het gevoel op het water. We besluiten op een mooie, zomerse vrijdagmiddag om samen met onze vrienden Tanja en Rob de trossen los te gooien en Midden-Limburg eens vanaf het water te ontdekken.
We beginnen onze tocht bij de Boschmolenplas in het gehucht Panheel, dat op een schiereiland ligt omgeven door het water van de Maasplassen. De Maasplassen ontstonden door de grootschalige winning van grind, met name na de Tweede Wereldoorlog. De grindgaten veranderden in een netwerk van plassen en met ruim 3000 hectare vormt dit nu het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Om en op de Boschmolenplas is het gezellig druk met recreanten, bootjes, vakantiehuizen en horecagelegenheden. We huren onze hier onze luxe sloep en na de hartelijke ontvangst en een korte instructie steken we van wal. De overzichtskaartkaart geeft duidelijk aan waar we wel en niet mogen en kunnen varen. Dat zo’n kaart geen overbodige luxe is, wordt ons duidelijk als we onderweg een zeilboot in de problemen zien. Langs de kanten van de plassen is het vaak ondiep.
Behouden vaart
Wij besluiten naar het zuiden te varen, richting Wessem, het Belgische Ophoven en Kessenich. Ik verbaas me over de veelheid en de diversiteit aan vaartuigen die we tegenkomen. Naast motorjachten, speedboten, snelle Lasers en klassieke zeilboten, drijven er complete huisjes voorbij waar je al varende op kunt bivakkeren. En tussen dat alles zien we een kanoër die de route op eigen kracht aflegt. Wij tuffen met een rustig vaartje naar Ophoven en genieten van het watersportgevoel. We steken het Kanaal van Nederweert over en ontkurken de meegenomen fles champagne. Een vrijdagmiddagborrel op het water… we klinken op een behouden vaart.
Aanleggen in Stevensweert
Onderweg kun je op diverse plaatsen aanleggen. Bij een gezellig terras of in de haventjes van Wessem, Thorn of Stevensweert. Zo kun je in Stevensweert, het ‘eiland in de Maas’, over de oude vestingmuren wandelen. De aarden vestingwal met zeven bastions en vijf ravelijnen vormt samen met het unieke stratenpatroon een beschermd dorpsgezicht. Niet voor niets nomineerden ANWB-leden dit als een van de mooiste vestingstadjes van Nederland. Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Stevensweert, is het Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak een aanrader.
Belgisch bier aan de Maas
Wij hebben de sloep alleen voor de middag gehuurd en zetten koers naar Ophoven waar ons een koud Belgisch biertje wacht in Maasbrasserie ’t Tegelhuuske. Een fijne plek met een aanlegsteiger, een terras aan de Maas en een beetje buitenlandgevoel. Je kunt vanaf hier, als je de sloep voor een hele dag hebt gehuurd, doorvaren naar Maaseik. Wij varen terug naar Panheel en komen onderweg mooie taferelen tegen zoals de koninkpaarden die verkoeling zoeken aan de waterkant. Deze oorspronkelijk Poolse paarden danken hun naam aan het woord ‘konink’ dat ‘paardje’ betekent in het Pools. Door de begrazing van deze paarden blijft het gras langs de oevers laag.
Foto: Erwin Christis
Afsluiting op het terras
Op de afgesproken tijd meren we weer aan en maken ons klaar om de dag af te sluiten met een heerlijk diner op het terras van Restaurant Boschmolenplas. Uit het veelzijdige menu kiezen wij, om in het vaarthema te blijven, voor een sushiboot. De gastvrouw heeft voor iedereen aandacht en we genieten van de sfeer. Een mooi eind van een heerlijke dag op de Limburgse Maasplassen.
Route naar het noorden
Je kunt vanaf de Boschmolenplas ook noordwaarts naar Roermond en Asselt varen. Stap in Roermond uit voor een terrasje aan de Roerkade, een rondwandeling door de binnenstad of een bezoek aan de Munsterkerk. In het pittoreske Asselt (ongeveer drie uur varen vanaf het startpunt) kun je bij Restaurant Maaszicht op het terras genieten van een heerlijke ijscoupe. Het Dionysius-kerkje uit de 11e eeuw, een van de oudste gebouwen in Nederland, dat talloze Maasoverstromingen heeft doorstaan, is het uitstappen zeker waard.