Street art & murals Weert

Street art graffiti

Weert is zeer actief op het gebied van street art. Met murals, graffiti en street art wil Weert de storytelling van de stad meer zichtbaar maken. Enkele kunstenaars kregen een opdracht in het kader van urban storytelling. Deze brengen de historische verhalen van de stad tot leven. Zo zijn er verschillende murals met Van Horne als onderwerp.

Ook de Tweede Wereldoorlog kreeg een eigen gezicht. Tevens is er ruimte voor bekende stadgenoten zoals Johnnie Hoes. Andere graffiti artiesten hebben de vrijheid hun kunsten op eigen wijze in te vullen. Zoals in de Hall of Fame Weert waar elke graffiti artiest zijn of haar podium kan pakken. 

Street art tour Weert

Maak een unieke wandeling óf fietstocht langs de verschillende street-art kunstwerken in Weert.  De route in ongeveer 8 kilometer lang en voert je langs prachtige murals en street art in Weert.

Download de route. En wandelen maar! Ben je met de fiets en start je op de Muntpromenade 10  in Weert? Let op! Op die plek mag je namelijk niet fietsen. 

Download route

Street art Elektriciteitshuisje Schepenlaan

Het Zuilen Kabinet

Het Zuilen Kabinet is een project van Angelo Martinus en Geert Loijen. Zij hebben graffiti en street art kunstenaars uit de hele wereld gevraagd om in Weert hun podium te pakken. Op uitnodiging krijgt de 'urban artist' de vrije hand bij de invulling van een betonnen pilaar van de Boshoverbrug.

Inmiddels sieren al 40 kunstwerken deze pilaren. Er is onder meer werk te zien van de Weertse street art kunstenaar Geert Loijen, beter bekend onder de artiestennaam 'Sapo'. Maar ook producties van buitenlandse graffitikunstenaars zoals Nash. Zie hier een kleine selectie.

Zuilen Kabinet Weert

Van Horne in Graffiti

2018 was voor Weert het 'Van Horne' jaar. Het was toen 450 jaar geleden dat graaf Philips van Horne een hoofdrol vervulde in de geschiedenis van Weert. Net als Lamoraal van Egmond en Willem van Oranje.

Philips van Horne was een edelman uit Weert die in 1568 op de Grote Markt in Brussel onthoofd werd wegens hoogverraad en majesteitsschennis. 

Street art Van Horne

Hushovenbrug

Graffiti is kunst! De Hushovenbrug in Weert is sinds 2016 een prachtige blikvanger. Brugpijlers werden toen voorzien van graffiti van wereldberoemde streetartists zoals Locatelli en Belin. Maar ook van lokale straatkunstenaars zoals Nash en Sapo. 

Twee jaar later werden de overige pijlers onder handen genomen door Studio Giftig én Sapo. Sapo oftwel Sjarrel Atlas beeldde onder meer een vrek uit als vèrke.

Street art Hushovenbrug

Hall of Fame Weert

De Hall of Fame Weert aan de overkant van het kanaal bij Het Zuilen Kabinet is een vrijzone waar iedere graffiti artiest mag komen schilderen.

In tegenstelling tot het Zuilen Kabinet is dit een soort 'oefenplek' waar graffiti/street art artiesten hun eigen podium kunnen pakken. Hier is het aanbod voortdurend in beweging.

Street art Hall of Fame Weert