Terug naarde Plek

Terug naar de Plek

Terug naar de plek is een educatief onderdeel van de Liberation Route Limburg. Dit project is een initiatief uit 2015 van Hart van Limburg (destijds VVV Midden-Limburg). In Terug naar de Plek gaan basisschoolkinderen op zoek naar sporen en verhalen die de Tweede Wereldoorlog in hun eigen omgeving achterliet. Samen met ouderen, de kinderen van toen, keren ze terug naar de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven voorgoed veranderde.

Terug naar de Plek - Deel 1

In deze aflevering: Twan van Els Twan was nog maar een kind toen de oorlog uitbrak. De oorlog die in het begin voelde als een groot avontuur, eindigde in een hel. (Aflevering in samenwerking met: Basisschool Petrus Banden Venray)

Terug naar de Plek - Deel 2

In deze aflevering: Mirjam Honig Mirjam vluchtte als Joods meisje vanuit Duitsland naar Limburg en zat tijdens de oorlog ondergedoken om zo uit handen van de Duitse bezetter te kunnen blijven. (aflevering in samenwerking met: Basisschool De Schans Blerick)

Terug naar de Plek - Deel 3

In deze aflevering: Sjra Theunissen Sjra ervaarde als kind de verschrikkingen van de oorlog. De angst dat zijn vader iets zou overkomen maakte hem snel volwassen. (aflevering in samenwerking met: Basisschool St. Martinus Beegden)

Terug naar de Plek - Deel 4

In deze aflevering: Gertie Gerritsen-Backus Gertie werd verliefd op een Duitse jongen, Franz. Ondanks het feit dat Franz weigerde mee te vechten werd hij na de oorlog opgepakt en als misdadiger behandeld. (Aflevering in samenwerking met: Basisschool De Kring Genhout)

Terug naar de Plek - Deel 5

In deze aflevering: Wiel Creemers, die opgroeide in oorlog en de verschrikkingen hiervan zijn hele leve meedraagt. Dit is de vijfde en tevens laatste aflevering van Terug naar de Plek