Het witte stadje Thorn

Twee witte huizen met op de achtergrond de Abdijkerk van Thorn

Thorn, de witte parel van Limburg

Een van de parels van Limburg is het witte stadje Thorn. De bijnaam 'het witte stadje' dankt Thorn aan de karakteristieke witgeschilderde gevels van de historische gebouwen die het stadje sieren. Deze opvallende architectuur draagt bij aan de unieke sfeer en uitstraling van Thorn. Verder staat het bekend om de monumentale panden, de historische steegjes en de authentieke straatjes. De Abdijkerk van Thorn torent hoog boven de witte huisjes uit. Hieronder ontdek je wat er allemaal te zien en te doen is in het witte stadje Thorn.

De geschiedenis van Thorn

Thorn staat bekend om haar witgeschilderde huizen en smalle straatjes. De geschiedenis van Thorn is rijk en boeiend en strekt zich uit over een periode van meer dan 1000 jaar. Thorn was vroeger een zelfstandig staatje waar stiftdames onder leiding van een vorstin-abdis de scepter zwaaiden. Het staatje had een eigen rechtspraak en sloeg haar eigen munt. Maar hoe kwam een einde aan deze periode en waarom zijn eigenlijk de huizen in Thorn wit?

Ga mee op reis door de tijd

Groep bezoekers krijgt een rondleiding door Thorn met op de achtergrond de Abdijkerk

Natuurgebieden in Thorn

Thorn ligt in het natuurgebied Rivierpark Maasvallei. Een transnationaal gebied van 15.000 ha groot. Rivierpark Maasvallei strekt zich uit van Maastricht tot Thorn, aan zowel de Nederlandse als Belgische kant van de regenrivier de Maas. Het gebied leent zich uitstekend voor wandel- en fietstochten. Net buiten Thorn ligt natuurgebied de Koningssteen. Eén van de oudste natuurontwikkelingsprojecten langs de Grensmaas die hier de natuurlijke grens met België vormt. In Koningssteen grazen de Gallowayrunderen en Konikpaarden zij aan zij. Het is een prachtige plek voor wandelaars!
Foto: Erwin Christis

Moeder Koninkpaard en veulen staan in het water bij natuurgebied Koningssteen

Wandelen en fietsen

Door een uitgebreid netwerk van zowel wandel- als fietsknooppunten kun je in Thorn uitstekend wandelen en fietsen. Kies uit routes die wij voor jou hebben samengesteld of stel je eigen route samen aan de hand van de knooppunten. Op deze manier ontdek je Thorn het beste! Voor de paardrijdliefhebbers is er ook een hele mooie ruiterroute die je door de omgeving van Thorn brengt. 

Fietsers in het centrum van Thorn met een oldsmobile die tegemoet komt

Eten en drinken in Thorn

Van ontdekken krijg je lekkere trek. En in Thorn is er héél veel te ontdekken. Gelukkig zijn er in en rond het centrum ook verschillende eet- en drinkgelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Of je nu op zoek bent naar een culinaire ervaring, een snack om de grootste honger te stillen of een drankje op het terras, in Thorn ben je op de juiste plek.

Proef het witte stadje

Man en vrouw genieten van een drankje op een terras in Thorn

Overnachten in Thorn

In Thorn is zoveel te zien en te doen dat een meerdaags verblijf zeker tot de mogelijkheden behoort. Er zijn een aantal van knusse B&B's, een paar charmante hotels en een vakantiepark waar je kunt overnachten tijdens jouw bezoek aan Thorn. Klik op onderstaande button om te zien waar je kunt overnachten in het witte stadje Thorn.

Kijk hier waar je lekker kunt slapen

De deur staat open van de Hoffer woningen waar je kunt overnachten tijdens jouw bezoek aan Thorn

Rondleidingen door Thorn

De beste manier om meer te weten te komen over Thorn is door te voet op pad te gaan. Elke derde zondag van de maand kun je deelnemen aan een rondleiding onder leiding van een VVV-gids. Daarnaast zijn er het hele jaar door, rondleidingen voor groepen mogelijk. Zelf op pad met een stadswandeling door Thorn is ook mogelijk. Deze stadswandeling is ca. 2 km en voert langs 21 monumenten en gebouwen en is te koop bij VVV Thorn of in de webshop.

Ga op pad met een groep

Vrouwen kijken naar de witte huizen in Thorn als onderdeel van de rondleiding door Thorn