Zes handige fietstips
voor jouw fietstocht

Vrouwen zijn aan het fietsen door Hart van Limburg

Zes handige fietstips voor je fietstocht

Hart van Limburg is misschien wel één van de mooiste streken van ons land om te fietsen. Het landschap is zeer gevarieerd met naast een paar glooiende heuvels, veel uitgestrekte vlakten, heidevelden en meanderende beken. Maar ook met pittoreske dorpen en cultuurhistorische bezienswaardigheden. Ook grenst de regio aan Duitsland en België. Met de fiets, E-mountainbike of scooter kun je alle kanten op. We geven je zes handige fietstips om nog beter van je fietstocht door Hart van Limburg te genieten!

Tip 1: Bereid je goed voor

Kies voor je fietstocht een mooie dag uit en zorg dat je tweewieler in goede conditie is. Verder neem je zo min mogelijk mee. Noodzakelijk zijn regenkleding, zonnebrand, geld, mobiele telefoon, water, eventueel proviand voor een picknick en een zakje om je afval in te verzamelen.  Denk ook aan een fietspompje en bandenplakset mocht je onverhoopt pech onderweg krijgen.

Een van de zes handige fietstips is om goed voorbereid op pad te gaan. Niet zoals deze fietsers die afgestapt zijn en aan het kijken waar ze naartoe moeten gaan.

Tip 2. Smalle paadjes en veerpontjes

Met je tweewieler kom je op andere plaatsen dan met de auto. Ontdek de natuur via smalle paadjes, stap even af bij de vele kleine kapelletjes en veldkruizen en fiets langs eeuwenoude boerderijen, kastelen en panoramische vergezichten. Soms moet je met een fietsveerpont naar de overkant van de rivier of stroom. Stippel je route daarom van tevoren uit en kijk waar deze pontjes zijn en of ze in de vaart zijn.

Fietsers gaan het fietsveer op

Tip 3: Fietsknooppunten

Maak gebruik van fietsknooppunten. In Nederland zijn talloze fietsknooppunten, routepaaltjes met daarop nummers waarmee je verschillende routes kunt samenstellen of bestaande routes kunt volgen. Deze fietsknooppunten sluiten aan op het Belgische en Duitse knooppuntennetwerk. Als je flink doorrijdt kun je dus op één dag van zowel Limburgse vlaai als een Belgisch biertje en Duitse Bratwurst genieten!

Tip 4: Goede sloten

Natuurlijk wil je niet dat je dure fiets gestolen wordt. Laat daarom nooit je fiets ergens onafgesloten staan, ook al ben je maar een momentje weg. Maar zorg vooral ook voor twee goede sloten per tweewieler. Voor je fiets kies je bij voorkeur voor gekeurde sloten met ART-2 keurmerk. Voor je scooter is ART-3 of ART-4 veiliger.

Close up van een roze slot, gemonteerd aan de zadel van een fiets

Tip 5: Veiligheid

Het leukste van uitgaan is thuiskomen, uiteraard heelhuids. Daarom moet je altijd de veiligheid in de gaten houden. Let goed op in het verkeer, zorg voor een perfect onderhouden fiets en voor een goede fietshelm. Welke helm je ook kiest, er zijn drie aandachtspunten: een goede pasvorm, de helm moet onbeschadigd zijn en de juiste maat hebben. Voor meer veilige helmen, kijk op www.helmonline.nl.

Stel maakt zich klaar voor een fietstocht door de fietshelm op te doen terwijl de man naar de vrouw lacht

Tip 6: Geniet

Maak je tocht niet te lang zodat je onderweg voldoende tijd hebt om van de omgeving te genieten. Zoals gezegd, Hart van Limburg is veelzijdig. Neem dus de tijd om af en toe even af te stappen en van het moment en de plek te genieten.

Man is tijdens het wielrennen afgestapt om van het mooie uitzicht te genieten in Stevensweert