Aspergetour door Midden-Limburg
Deze blog is geschreven door 'Aan tafel met Tammie' en komt uit het Limburg Magazine. Het magazine is gratis te krijgen bij de VVV's en een groot aantal toeristische ondernemers in Noord- en Midden Limburg.
Deel 2 van de Aspergetour door Midden-Limburg.
Start de dag met een picknickontbijt
Na een nacht in de pipowagen startten we de tweede dag van onze aspergetour door Noord- en Midden-Limburg met een lekker ontbijt van picknickservice 't Pioniersmegje. Het ontbijt werd afgeleverd bij de pipowagen en dus konden we al dat lekkers opeten in de koele ochtendschaduw. Er was zelfs mogelijkheid om te picknicken, want bij de ontbijt- of picknickservice ontvang je ook een picknickkleed. Bij het ontbijt krijg je heldere tekst en uitleg van wat je allemaal kan verwachten in een bijgeleverd boekje. Het assortiment wisselt per seizoen, maar eigenlijk alles waar je zin in zou kunnen hebben zit erin, zoals croissants, koffie, thee, sapjes, beleg (vlees, kaas, zoet), warme broodjes, gekookt ei, lokale streekproducten zoals kwarkbroodjes en een mini appelvlaai. Zelfs aan servetjes, bestek en afvalzakjes was gedacht. Na het ontbijt kwam Marian van 't Pioniersmegje alles weer ophalen en zij deed de afwas. Het was een heerlijk ontbijt en echt een minivakantie zo! Trouwens ook een aanrader om hier de picknickservice te bestellen als je in Noord- of Midden-Limburg overnacht.
Huur een Fat Max e-step
Buikjes goed gevuld, dus klaar voor de rest van de dag! De gehuurde Fat Max e-steps van Nika Actief uit Merselo stonden al klaar bij de pipowagen en daarmee gingen we naar de eerste stop van de dag. We hadden een ritje van 17 kilometer voor de boeg, door de prachtige Peel. Je komt langs zoveel groen, beekjes, velden, akkers, koeien, hertjes en andere dieren, dus dat uurtje op de step vliegt zo om. Als je eens wat anders wilt dan een fiets huren en toch de wind door je haren wilt voelen, dan raad ik je zeker zo'n Fat Max e-step aan. Een heel leuk vervoersmiddel!
Bij een aspergetour door Noord- en Midden Limburg horen asperges
En asperges zagen we volop bij Martens Asperges in Tienray. We kregen een rondleiding van eigenaar Ron Martens, waarbij we van a tot z zagen hoe de aspergeteelt in zijn werk gaat. Van asperges steken (aan de overkant liggen de aspergevelden) en wassen, scheiden en schillen tot aan hoe wij het witte goud in de winkel zien liggen. Wist je bijvoorbeeld dat direct na de oogst de asperges in koud water worden gelegd? Ze blijven minimaal 6 uur in het koele water liggen, zodat de smaak beter behouden blijft én ze mooi wit blijven. Na de rondleiding bleef ik nog even plakken in het leuke boerderijwinkeltje, waar ze naast lokale producten ook fantastisch Italiaans servies verkopen en waar je ook kan lunchen op het terras. Echt de heerlijkste aspergekroket van Valuas (een nabijgelegen sterrenrestaurant) at ik daar. Natuurlijk gingen er ook wat verse asperges mee naar huis terug. De aspergetijd is weer bijna voorbij, rond 26 juni, dus ga ik er ook thuis nog even van genieten.
Peelpizza bakken als afsluiter
Ook een museum mag op deze aspergetour niet ontbreken. In het Peelmuseum in America (ja, dat is echt een plaatsnaam) ga je terug in de tijd. Je snuift er de sfeer op van het harde leven en zware werk van de peelarbeiders tijdens de turfwinning en de ontginningen van de Peel rond het jaar 1900. Sinds kort bieden ze bij het Peelmuseum ook een beleefarrangement aan. Onder begeleiding van Ard van Bakkerij Gerards en Landschapsverteller Wiel Steegs kan je namelijk een workshop 'Peelpizza maken' volgen. We gebruiken een ingrediënt dat de arbeiders vroeger veel aten. Van boekweit (en speltgraan) maakten we een heuse Peelpizza. Tegenwoordig wordt boekweit geroemd als superfood, dus je kan je wel voorstellen waarom dit vroeger als krachtvoer werd gegeten. De boekweit wordt naast het Peelmuseum geteeld en het overgrote deel van de ingrediënten die je op je pizza kan doen komt ook uit de buurt. Lekker lokaal dus. Leuk uitje om te doen met werk of met familie na een middagje in het Peelmuseum.